'Türkiye, Her Sanatçının Olmayı İsteyeceği Bir Yer'

Boşnak şarkıcı, söz yazarı ve besteci Dino Merlin: 'Türkiye büyük bir ülke ve büyük bir kültüre sahip. Çok fazla yetenekli insan var ve gerçekten tüm sanatçılara ilham veren, her sanatçının olmayı isteyeceği bir yer'

Boşnak şarkıcı, söz yazarı ve besteci Dino Merlin, 'Türkiye büyük bir ülke ve büyük bir kültüre sahip. Çok fazla yetenekli insan var ve gerçekten tüm sanatçılara ilham veren, her sanatçının olmayı isteyeceği bir yer.' dedi.

Bayrampaşa'daki Ora Arena'da konser veren Dino Merlin, AA muhabirine 1983'te başladığı müzik kariyeri, sanata yaklaşımı ve yeni albüm çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

'Merlin' grubuyla müzik dünyasına adım atan ve grubuyla çıkardığı 5 albümün ardından solo kariyerine devam eden sanatçı, müziği kendisinin seçmediğini belirterek, 'Gençken, hayal ettiğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Hayatınızın bir noktasında ise bir şey sizi seçer. Müzik de beni seçti. Çok güçlü bir bağ var müzikle aramızda.' ifadelerini kullandı.

Ünlü Boşnak sanatçı, her sanatçının görevinin, kendi toplumunu ileriye götürmek olduğunu dile getirerek, 'Herkes bunu kendi tercih ettiği şekilde yapar. Ben şarkılar yazarak yapıyorum. Son 30 yıldır benim şarkılarım insanları birleştiriyor. Dayanışma, sevgi, barış duygularını yansıtıyor. İnsanlar şarkılarımın farkında ve bu nedenle 'Dino iyi, Dino bizi bir araya getiriyor' diyorlar. Bu şarkılar onların hayatları için bir anlam ifade ediyor. Son turnem Slovenya, Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ, Makedonya ve Bosna'dan yarım milyondan fazla kişiyi buluşturdu. Benim görevim bu.' diye konuştu.

- 'İnsanları bir araya getirmeyi seviyorum'

Yeni albüm çalışmalarına da değinen sanatçı, 'Ben şarkı yazarım. Nerede olursam olayım, şarkı söylemek için bir yere giderken de film izlerken de kitap okurken de yeni şarkılarım için ilham alabilirim. Zaman içinde aklıma gelenleri yazarım. Turnem bittiğinde ise stüdyoya girip, yeni eserlerimi hazırlamaya başlarım.' dedi.

'Börek' (Burek) isimli albümünde yer alan Saraybosna için yazdığı şarkının nakaratında Türkçe sözler kullanan Dino Merlin, albümle ilgili şöyle konuştu:

'İnsanları bir biriyle buluşturmayı, bir araya getirmeyi seviyorum. Börek albümümü 2004'te yaptım. O günlerde buraya gelerek, yetenekli Türk müzisyenlerle birlikte albümün kaydını yapmaya karar verdim. Sonra da Londra'ya gidip albümü orada tamamladım. Türkiye, Pakistan, Hindistan, Sırbistan ve Hırvatistan'dan sanatçıların katıldığı çok güzel bir proje oldu. İşte o projeye lezzeti ve verdiği hissin güzelliği dolayısıyla 'börek' dedik.'

Ünlü sanatçı, eski grubunun adı olan 'Merlin' kelimesini, çocukluğunun sevgi dolu hatıralarıyla kariyerinin başlangıcını hatırlattığı için sevdiğini dile getirdi.

- 'Türkiye ile kardeş olduğumuza inanıyorum'

Kariyeri boyunca kendisini etkileyen çok fazla olay yaşadığını dile getiren sanatçı, 'Şarkılar çalıyor, söylüyorum. Memleketimde, Saraybosna'da doğduğum şehirde verdiğim ilk konser, 80 bin kişiyi bir araya getirmişti. İşte o an benim için, kariyerim için en büyük andı. Tabii ki başka güzel anlar da oldu. Ama benim için kariyerimdeki en büyük olay bu.' ifadelerini kullandı.

Dino Merlin, Türkiye ve İstanbul'daki en büyük konserini gerçekleştirdiğini kaydederek, 'Bu arena, şarkılarım ve performansım için gerçekten güzel bir yer. İstanbul ve Türkiye bana ilham veriyor. Türkiye büyük bir ülke ve büyük bir kültüre sahip. Çok fazla yetenekli insan var ve gerçekten tüm sanatçılara ilham veren, her sanatçının olmayı isteyeceği bir yer.' diye konuştu.

Saraybosna ile Türkiye arasındaki ilişkilere de değinen sanatçı, 'Her gün, her koşulda ilişkilerimiz gelişiyor ve tabii ki geçmişten gelen çok fazla bağımız da var. Gerçekten (Türkiye ile) kardeş olduğumuza inanıyorum.' dedi.

Boşnak sanatçı, 'Dino Merlin şarkı söylemeye başlayınca, Balkanlara barış gelir' sözüne de işaret ederek, 'Bu benim için büyük bir iltifat. İnsanlar onlara verdiğim mesajın farkında. İçlerinde var olan titreşimleri hissetmek için konserlerime geliyorlar. Kişisel olarak ben ve şarkılarım bu iltifata layık görüldüğümüz için çok mutluyum.' değerlendirmesinde bulundu.

Merlin grubuyla 'Kokuzna Vremena', 'Tesko Meni Sa Tobom, A Jos Teze Bez Tebe', 'Merlin', 'Nesto Lijepo Treba Da Se Desi', 'Peta Strana Svijeta' isimli albümleri yapan sanatçı, 1993'te 'Moja Bogda Sna', 1995'te 'Fotografija', 2000'de 'Sredinom', 2004'te 'Burek', 2008'de 'Ispocetka, 2014'te ise 'Hotel Nacional' albümlerini dinleyiciyle buluşturdu.

Omia İnşaat sponsorluğunda ve Piu Entertainment organizasyonuyla İstanbul'a gelen sanatçı, bugüne kadar Yusuf İslam, Edo Zanki, Arjinder, Mustafa Sandal, Emina Sandal, Hüsnü Şenlendirici, Goran Bregoviç, Gani Tamir ve Kempa Orchestra ile ortak projeler gerçekleştirdi.

Saraybosna'da, şehrin en büyük stadı Kosevo'da her yaz 120 bin kişiye konserler veren Dino Merlin, 2014'te çıkardığı son albümüyle Billboard World Albums listesinde ilk 10'a girdi.

Kaynak: AA