Sözde Ermeni Soykırımında Hayatını Kaybedenler Anıldı

Kadıköy Haydarpaşa’da bir araya gelen Fransız Parlamentosundan milletvekilleri ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, 1915 olaylarının yıl dönümünde hayatını kaybedenleri anarak, denize karanfil attı.

Kadıköy’de bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, 1915 olaylarının yıl dönümünde hayatını kaybedenleri anarak eylem yaptı. Avrupa yakasından vapurla gelen bir grup, Haydarpaşa Garı önünde kendilerini bekleyen bir başka grup tarafından karşılandı. Aralarında İHD ve diğer sivil toplum örgütlerinden temsilciler ile İngiliz Parlamentosundan milletvekillerinin de bulunduğu grup, ellerinde sözde soykırımın tanınması ve zararlarının tazmin edilmesini istedikleri mesajın bulunduğu bir pankart açtı.

Haydarpaşa Garının bahçesinde toplanan grup adına ilk açıklamayı İnsan Hakları Derneği(İHD) üyesi Eren Keskin yaptı. 1915 olayları nedeniyle utançla yaşadıklarını ifade eden Keskin, "Soykırım ve onun inkarından bu yana Türkiye’de kan, gözyaşı, ağıtlar dinmedi. Çünkü suç cezalanmadı, yeni suçlarla devam etti ve suçlar cezasız kaldı. Çünkü adalet yerini bulmadı. Soykırım mezarsız ölüleri azap çekmeye devam ediyor" dedi.

Soykırımının tanınmasını isteyen Keskin, "Her zaman söyledik, yine söylüyoruz. Soykırım tanınmadıkça, dünyanın dört bir yanında dağılmış Ermeniler’den, Süryaniler’den, Rumlar’dan af dilenmedikçe, el konulan nakit ve taşınmaz mallar tazmin edilmedikçe, Kürtlere karşı yürütülen savaştan vazgeçilmedikçe, Kürtlere kendi kaderlerini tayini etme hakkı verilmedikçe, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygılı bir süzen tesis edilmedikçe, adalet yerini bulmayacak, soykırımın laneti bu ülkenin üzerinden kalkmayacak, Türkiye gün yüzü görmeyecektir" şeklinde konuştu.

Açıklamaların ardından, 1915 olaylarında hayatını kaybedenleri anmak için denize karanfil atıldı. Açıklama yapan grup daha sonra geldikleri vapurla ayrıldı.
Kaynak: İHA