'Özel Güvenlik Görevlileri İşçidir, İşçi Kalmalı'

Güvenlikİş Sendikası Genel Başkanı Çağırıcı: 'Taşeron işçilere getirilen özel sözleşmeli personel statüsü, beklentimizi karşılamıyor' '5188 sayılı müstakil bir kanuna tabi olan kamudaki yaklaşık 180 bin özel güvenlik görevlisi işçidir, işçi kalıp kadro güvencesine kavuşturulmalı'.

ÖZCAN YILDIRIM - Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, taşeron işçiler için getirilen özel sözleşmeli personel statüsünün beklentilerini karşılamadığını belirterek, '5188 sayılı müstakil bir kanuna tabi olan kamudaki yaklaşık 180 bin özel güvenlik görevlisi işçidir, işçi kalıp kadro güvencesine kavuşturulmalı.' dedi.

Çağırıcı, AA muhabirine, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'Tüm taşeron işçileri kadroya alıyoruz' sözleriyle yaşadıkları sevincin, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın açıklamalarıyla hayal kırıklığına dönüştüğünü söyledi.

Yüz binlerce taşeron işçinin geleceğini ilgilendiren kadro konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının pasif tavır sergilediğini savunan Çağırıcı, bunu kabul etmediklerini belirtti. Çağırıcı, şöyle konuştu:

'Sosyal tarafların görüşü alınmadan, yüz binlerce taşeron işçiye ve bu zamana kadar kadro mücadelesi veren, güvence bekleyen kamuda taşeron işçilere özel sözleşmeli personel statüsünü kabul etmiyoruz. Bu konuda, işçinin yanında olması ve işçinin hakkını gözetmesi gereken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, Maliye Bakanlığının ağzına bakmasını üzülerek takip ediyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı taşeron işçiler konusunda söz söylemeyecekse hangi konuda söz söyleyecek merak ediyoruz.'

- 'İşçi kadrosu olmazsa olmazımız'

Çağırıcı, bağlı oldukları konfederasyon Türk-İş'in 'asıl' ve 'yardımcı' iş ayırımı yapılmadan tüm taşeron işçilerin, bu statüde kadroya alınması talebinin bulunduğuna işaret etti.

'Hükümet yetkilileri bilmelidir ki taşeron işçilere getirilen özel sözleşmeli personel statüsü bizim beklentimizi karşılamıyor.' diyen Çağırıcı, şunları kaydetti:

'Kamuda taşeron işçiler 4857 sayılı İş Kanunu'na göre hizmet alımı ihalelerine göre çalışıyor ve 4/A sigortalı kapsamında işçi olarak görünüyor. Taşeron işçiler de 'Devletimiz bize kadro verecekse bulunduğumuz statü olan işçi kadrosunu vermelidir' diyor. Güvenlik-İş Sendikası olarak da işçi kadrosu bizim olmazsa olmazımızdır. 5188 sayılı müstakil bir kanuna tabi olan kamudaki yaklaşık 180 bin özel güvenlik görevlisi işçidir, işçi kalıp kadro güvencesine kavuşturulmalı.'
Kaynak: AA