'Kanuni Sultan Süleyman'ın Kayıp Mezarının Araştırılması' Bilimsel Değerlendirme Paneli

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) destekli “Kanuni Sultan Süleyman’ın Kayıp Mezarının Araştırılması Projesi” kapsamında elde edilen bulgular İstanbul’da düzenlenecek panelde değerlendirilecek.

26 Nisan 2016 tarihinde saat 10.00’da İstanbul’da Sepetçiler Kasrı’nda“Zigetvar Kanuni Sultan Süleyman’ın Kayıp Mezarının Araştırılması Bilimsel Değerlendirme Paneli” düzenlenecek. Ahmet Yeşiltepe’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilecek panele konuşmacı olarak Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. Janos Hovari, Prof. Dr. Nurhan Atasoy ve Prof. Dr. Pal Fodor katılacak. Panele Türkiye ile Balkanlar ve Doğu Avrupa’nın 11 farklı ülkesinden yaklaşık 100 bilim insanı da katılacak.

TİKA’nın desteklediği Kanuni Sultan Süleyman’ın Kayıp Mezarının Araştırılması Projesi; Zigetvar kalesinin fethi sırasında vefat eden Kanuni Sultan Süleyman’ın kayıp mezarının ve içinde bulunduğu “Palanka” ile ek yapılarının bulunarak gün yüzüne çıkartılması aracılığıyla tarih sahnesindeki kayıp bir kilit taşının yerine konulmasına vesile olunması amacıyla başlatıldı.

Mahallinde tespit, tarihi ve coğrafi araştırmalar, jeofizik tarama ve arkeolojik kazı çalışmalarını içeren projenin tamamlanmasıyla; Kanuni Sultan Süleyman’ın kaybolan mezarı olduğuna ilişkin çeşitli buluntular veren yapının yanı sıra cami, derviş tekkesi ve kışla gibi diğer unsurları da içeren Osmanlı yerleşiminin gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

Söz konusu yerleşimin gün yüzüne çıkarılması ile sadece Osmanlı’nın muhteşem yüzyılının mimarı Kanuni Sultan Süleyman’ın yüzyıllardır kayıp mezarının keşfi değil, aynı zamanda Zigetvar Savaşı ve sonrasındaki döneme ait birçok tarihi bilgiye erişimi de mümkün kılan insanlığın ortak tarihi hâzinesi de ortaya çıkarılacak.

Düzenlenecek panel ile bu güne kadar yapılan çalışmalar sırasında elde edilen verilerin ve gelinen noktanın, Türkiye, Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkelerinden (Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Macaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Ukrayna) panele katılacak alanında söz sahibi bilim insanlarınca değerlendirilmesi ve projenin bundan sonraki aşamalarının belirlenmesi amaçlanıyor.
Kaynak: İHA