YYÜ'de Ercişli Emrah Konuşuldu

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından organize edilen paneller dizinin sekizincisi, “Ercişli Emrah” başlığı ile gerçekleştirildi.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü Doç. Dr. A. Mecit Canatak’ın yaptığı panelde araştırmacı-yazar Ümit Kayaçelebi, YYÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Metin Eren, Yrd. Doç. Dr. Ömer Demirbağ ve Yrd. Doç. Dr. Melih Erzen birer sunum yaptı. Panelin açılış konuşmasını yapan YYÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Taştan, paneller dizisinin sekizincisini yaptıklarını ifade ederek, “Gerçekleştirilen bu panellerin üniversitemiz, fakültemiz ve bilim adına çok güzel bir sonuç olduğunu düşünüyorum. Van ilinin en önemli değerlerinden biri olan Ercişli Emrah’ın Türk edebiyatındaki önemi çok büyüktür. Yaptığı çalışmalarla Ercişli Emrah’ı gün yüzüne çıkartan M. Fuat Köprülü’ye, Ercişli Emrah’ı hem anlama hem anlamlandırma hem de rahmetle anma fırsatı verdikleri için paneli hazırlayanlara ve katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

Panelde ilk konuşmayı yapan ve Emrah ile Selvihan hikâyesi çerçevesinde Ercişli Emrah’ın hayat hikâyesini ortaya koyan Yrd. Doç. Dr. Metin Eren, Ercişli Emrah’ın yaşayıp yaşamadığına dair kesin bir bilginin olmadığını vurgulayarak, “Onun hayatı hakkında bildiklerimiz, Emrah ve Selvihan hikâyesinden ibaret. Bu hikâyeden hareketle, Ercişli Emrah’ın Erciş ilçesine nispet edilmesi, âşıklık geleneği olan bir coğrafyada hayat sürmesi, tarihi gerçekliği olan Şah Abbas’ın Van Kuşatması’nın Emrah ve Selvihan hikâyesinde geçmesi gibi kanıtlarla Ercişli Emrah’ın yaşamış olabileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Ercişli Emrah’ın şiirlerinden örnekler sunan Yrd. Doç. Dr. Melih Erzen ise, şiirlerinde vefasız sevgili, kadere karşı duyulan şikâyet, aşk, kahramanlık, doğa sevgisi, ayrılık ve gurbet acısı gibi kavramları kullandığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Erzen, konuşmasını Ercişli Emrah’ın koşma, semai ve destan türü şiirlerini yorumlayarak sonlandırdı.

Van ili ve çevresinin önemli simalarından olan Araştırmacı-yazar Ümit Kayaçelebi de, Ercişli Emrah’tan hareketle Erciş’in ve Van’ın kültürel değerleri hakkında bilgi verdi. Atakan Çelik, Hüsamettin Subaşı, Mehmet Bülbül, Ahmet Poyrazoğlu, Emin Telli, Emin Cihani ve Selahattin Koşar gibi bölgenin önemli değerlerini de hatırlatan Kayaçelebi, Ercişli Emrah’la ilgili düzenlenen böylesi bir etkinliğin Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde icra edilmesinin önemine dikkat çekti.

Panelin son konuşmacısı Yrd. Doç. Dr. Ömer Demirbağ ise, Ercişli Emrah’ın çeşitli saz edebiyatı icracıları ile karıştırılması hakkında bilgiler veren bir konuşma yaptı. Demirbağ, Bayburtlu Zihni, Karacaoğlan ve Erzurumlu Emrah ile karıştırılan Ercişli Emrah’ın hem yaşadığı dönem hem de şiirinin özellikleri bakımından sözü edilen isimlerle bir ilgisi olamayacağını belirterek, Ercişli Emrah ve saz edebiyatı bağlamında Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinden sonra şekillenen Türk edebiyatı hakkında da önemli bilgiler verdi.

YYÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, YYÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Yusuf Uzun, akademisyenler ve çok sayıda öğrencinin katıldığı panel, soru ve cevap kısmıyla sona erdi.
Kaynak: İHA