Üsküdar Üniversitesi 'Beyin' Çalışmalarını ABD'de Anlattı

Prof. Dr. Gültekin: 'TBMM'ye beyin alanında yapılan çalışmaları milletvekillerimize anlatmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde ülkemizdeki siyasileri bilgilendirip, bu çalışmalara destek vermelerini isteyeceğiz. Hatta TBMM'de, ABD Kongresi'nde olduğu gibi her yıl Beyin Haritalama Günü düzenlemek istiyoruz'

Üsküdar Üniversitesi, ABD Başkanı Barack Obama'nın 2013'te başlattığı Beyin Girişimi Projesi'nde (Brain Initiative) Türkiye'yi temsilen ABD Kongresi'nde düzenlenen 5. Beyin Haritalama Günü toplantısında beyin çalışmalarını anlattı.

Üsküdar Üniversitesi, Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği'nin (SBMT) bu yıl Miami'de yapılan 13. yıllık toplantısına 15 kişiden oluşan ekiple katıldı. Proje ortağı olarak katıldığı bu toplantıda 12 sunum yapan üniversite, daha sonra ABD Kongresi'nde bu yıl 5. düzenlenen Beyin Haritalama Günü toplantısına davet edildi.

ABD Kongresi'nde 20 Nisan'da düzenlenen toplantıda, Türkiye'deki beyin haritalama ve beyin araştırmalarıyla ilgili bilgiler verildi, bilim insanlarıyla parlamento üyelerinden gelen sorular yanıtlandı. Üsküdar Üniversitesi'nin Entropi-Beyin çalışmalarına büyük ilgi gösterilirken, Brainpark Projesi de yaratıcı bulundu.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Gültekin, üniversiteyi temsilen katıldığı toplantıda, Türkiye'deki beyin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Gültekin, dünyanın önde gelen bilim insanları ve politikacılarının yer aldığı toplantıda Türkiye'yi temsil etmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

'Böyle bir toplantıda yer almak ülkemiz adına çok önemliydi. ABD'de Başkan Obama'nın başlattığı Beyin Girişimi Projesi kapsamında çok önemli çalışmalar yapılıyor. Tabii bu çalışmalara, araştırmalara belli paraların ayrılması gerekiyor. Başkan Obama, bu proje için ortaya 100 milyon dolar koydu. Araştırmalarla ilgili siyasi destek çok önemli. Dolayısıyla bu tarz toplantılar o desteği sağlamak adına önem kazanıyor. Biz de Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Tarhan'la TBMM'ye gidip bu konuları, beyin alanında yapılan çalışmaları milletvekillerimize anlatmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde ülkemizdeki siyasileri bilgilendirip bu çalışmalara destek vermelerini isteyeceğiz. Hatta TBMM'de, Amerikan Kongresi'nde olduğu gibi her yıl Beyin Haritalama Günü düzenlemek istiyoruz.'

ABD Kongresi'ndeki toplantıda Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği Başkanı Babak Kateb moderatörlük yaptı, ABD Kongre Üyesi Andy Harris’e beyin çalışmalarına katkısından dolayı ödül verildi.

Toplantıda G20 ülkelerinin beyin çalışmalarındaki rolü, beyin kanseri, yapay zeka, nöro-nano teknoloji, beyin haritalama ve psikiyatrik rahatsızlıklar, yaralı askerlerde çift el nakli, beyin politikaları gibi konular tartışıldı.
Kaynak: AA