'Şehit Torunu, Şehitler İçin 17 Yıldır Kur'an Okuyor'

Çanakkale Savaşları'nda büyük kahramanlık örnekleri gösteren 57. Alay'ın harekete geçtiği Bigalı'da görevli İmam Hatip Tosun, bu köye atanmasından itibaren 17 yıldır her gün bir cüz okuyarak şehitleri anıyor İmam Hatip Tosun: 'Madem onlar bizim için burada canlarını vermiş, hiç olmazsa bir nebze onları unutmamak için her gün bir cüz okuyorum'

Çanakkale Kara Savaşları'nda Conkbayırı eteklerinde işgal güçlerine karşı canlarını feda ederek destanlaşan kahraman 57. Alay'ın harekete geçtiği Eceabat ilçesi Bigalı köyünün imamı, 17 senedir başta büyük dedelerinden birinin de aralarında bulunduğu Çanakkale şehitleri başta olmak üzere tüm şehitler anısına her gün bir cüz Kur'an-ı Kerim okuyor.

İmam Hatip Mehmet Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışmaya 29 sene önce başladığını söyledi.

Bigalı köyünde 17 yıldır görev yaptığını belirten Tosun, Çanakkale'nin insanı kendisine çeken manevi bir havasının olduğunu vurguladı.

Tosun, başka illerden Çanakkale'ye tayin olan memurların çoğunun emekliye ayrıldıktan sonra bu ilde kaldığını dile getirerek, büyük dedelerinden ikisinin bu topraklarda 101 yıl önce yaşanan vatan savunmasına katıldığını aktardı.

Çanakkale'de, dedesinin babası 1878 doğumlu Mehmet Oğlu Mehmet'in 1915'te şehit, anne tarafından bir büyük dedesinin ise gazi olduğunu anlatan Tosun, şöyle konuştu:

'Bu köye atandıktan sonra şehitlerimizi daha çok düşünmeye başladım. Ezan okuduğum zaman biliyorum ki şehitlerimiz, okuduğum ezanı huşu içinde duyuyor. Burada savaşan komutanlarımız, askerlerimiz olsun sadece ölüm korkuları değil, evlatlarını arkada bırakmaları değil, unutulmak korkusu olduğuna inanıyorum. Biz de onları unutmamak ve unutturmamak için kendimize bir yol çizdik. Madem onlar bizim için burada canlarını vermiş, hiç olmazsa bir nebze onları unutmamak için her gün bir cüz okuyorum. Bu, Kur'an-ı Kerim'i bir yılda 12 kez hatmetmek anlamına geliyor. Bu geleneği devam ettiriyorum. Aslında 'Şehitler için ne yaptık?' diye sorduğumuzda, hiçbir şey yapmamış oluyoruz çünkü onlar burada canlarını, kanlarını vermişler. Evlatlarını arkada bırakmışlar ve burada bizler için bu vatanı bize emanet etmek şehit olmuşlar. Sadece bir saat oturuyor, onlar için Kur'an-ı Kerim okuyoruz. Bizim yaptığımız, onların yaptığının yanında devede bir tüy.'

- Cüz okuma geleneğini yaygınlaştırmaya çalışıyor

Tosun, her gün bir cüz okuma geleneğini vatandaşlara yaymaya çalıştığını aktararak, köyde Kur'an-ı Kerim bilen herkese cüz dağıtıp bir günde, bir haftada hatim indirmeyi planladıklarını belirtti.

Köyde 17 yıldır sürdürdüğü uygulamadan cemaatin de memnun olduğunu dile getiren Tosun, 'Tabii ki anneler, babalar bizi okuttuğu zaman, bazıları öğretmen olur öğrenci okutur, kimisi mühendis olur köprüler yapar. Benim de annem, babam beni okutarak imam yapmış. Bizim mesleğimiz de Kur'an-ı Kerim, aydınlatma, din üzerine olduğu için bizde bu yolu seçmişiz.' ifadelerini kullandı.

Mehmet Tosun, cüz okumayı vazife bildiğini ve her gün bunu yerine getirmeden camiden ayrılmadığını kaydetti.

Şehitleri yad etmek için Kur'an-ı Kerim okumadan kendini rahat hissetmediğini ifade eden Tosun, 'Allah bizlere bir günde 24 saat vermiş. Yılda sağlıklı, sıhhatli 365 gün vermiş. Bu 365 günün sadece 10 veya 20 saatini dedelerimize, şehitlerimize, gazilerimize, geçmişlerimize aktaramıyorsak oturup düşünmemiz lazım.' diye konuştu.

Tosun, bütün imam arkadaşlarına tavsiyelerde bulunarak, onların da her gün şehitler için birer cüz okumalarını istedi.
Kaynak: AA