Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Başkanı Boşça Açıklaması

'Yenilenebilir enerji projelerinin daha hızlı hayata geçirilmesi için bu alanda uzmanlaşmış çevre mahkemeleri kurulmalı'.

Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Başkanı Süleyman Boşça, yenilenebilir enerji projelerinin daha hızlı hayata geçirilmesi için bu alanda uzmanlaşmış çevre mahkemelerinin kurulması gerektiğini belirtti.

Boşça, yazılı açıklamasında, Türkiye'de yenilenebilir enerji projelerine karşı çevreci kaygılarla açıldığı iddia edilen çevresel etki değerlendirmesi, imar planı, üretim lisansı iptal gibi davaların idare mahkemelerinde görüldüğünü hatırlattı. Söz konusu mahkemelerin aynı zamanda öğrencilerin not ve sınıf geçme işlemleri, bir memurun atanmasını veya disiplin cezası hakkında açılan davaları da karara bağlayabildiğini ifade eden Boşça, şunları kaydetti:

'Oysa, Türkiye'nin enerji bağımsızlığının ve arz güvenliği açısından çok önemli olan yenilenebilir enerji projelerinin daha hızlı hayata geçirilmesi için bu alanda uzmanlaşmış çevre mahkemeleri kurulmalı. Bu mahkemeler İsveç, Danimarka, Çin gibi pek çok ülkede bulunmaktadır. Aile mahkemeleri, tüketici mahkemeleri, ticaret mahkemeleri gibi kendi uzmanlığı oluşturulmuş çevre ihtisas mahkemeleri ivedilikle adalet sistemimiz içinde yerini almalıdır.'

Çevre mahkemelerinde görev alacak hakimlerin uzmanlıklarının çevre ve enerji üzerine olacağı için bilirkişi raporlarını daha dikkatli ve hızlı değerlendireceklerini bildiren Boşça, 'Çok büyük yatırım maliyetleri olan projeler hakkında talep edilen yürütmeyi durdurma isteklerine karşı bu mahkemeler daha özenli davranacaklardır. Çevre mahkemelerinde çevre mühendislerinin de görev olması gerektiğini düşünüyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Boşça, çevre konusunda uzmanlaşmış hakimlerin sadece bilirkişi raporuna bağlı kalmayarak, kendi bilgi ve deneyimleriyle de hukuk güvenliğine katkı sağlayacaklarını vurguladı.
Kaynak: AA