Burundi'de Saldırı

Başkentte düzenlenen saldırıda bir albay yaşamını yitirdi.

Burundi'de silahlı kişilerin saldırısında bir albay öldü.

Polis sözcülerinden Moise Nkurunziza, Albay Emmanuel Buzubona'nın, başkent Bujumbura'nın Bukirasazi 1 Mahallesi'nde silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Albayın bulunduğu aracın şoförünün de saldırıda öldüğünü söyleyen Nkurunziza, olayı aydınlatmak amacıyla soruşturma başlatıldığını kaydetti. Yetkili, saldırganların kimliğine ilişkin bilgi vermedi.

AA muhabirinin, güvenlik yetkilileri ve sivil toplum kuruluşlarından edindiği bilgiye göre, ağustos ayından bu yana ülkede 6 üst düzey askeri yetkili öldürüldü.

Burundi'de son bir aydır askeri yetkililere düzenlenen saldırıların artmasının, ordunun dağılmasına neden olmasından endişe duyuluyor. Mevcut ordu, 1993-2000 döneminde çatışan Tutsilerin ordusu Burundi Silahlı Güçleri (FAB) ile Hutuların Silahlı Siyasi Hareketler ve Partileri'nin (PMPA) 2003'te birleşmesiyle oluşturulmuştu.

Adının açıklanmasını istemeyen askeri bir yetkili, Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın sağ kolu İstihbarat Başkanı Adolphe Nshimirimana'nın 2 Ağustos'ta öldürülmesiyle başlayan saldırılarla halkı ve ülkenin bütünlüğünü koruyan ordunun bölünmesinin hedeflendiğine dikkati çekti.

Öte yandan 11 Eylül'de Genelkurmay Başkanı General Prime Niyongabo'ya suikast girişiminde bulunulmuştu. Generalin sağ kurtulduğu saldırıda 7 kişi ölmüştü.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan 'devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine' ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

BM'nin verilerine göre, olayların başladığı Nisan 2015'ten bu yana ülkede 500'den fazla kişi öldü, 600 kişi işkenceye maruz kaldı, 270 binden fazla kişi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Kaynak: AA