Üniversite Öğrencilerinden Tutuklu Akademisyenlere Destek

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde bir grup öğrenci, ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’ bildirisinden dolayı haklarında soruşturma başlatılan ve ardından tutuklanan akademisyenler için eylem gerçekleştirdi. Eylem sırasında bir akademisyen, basın açıklaması sırasında güvenlik görevlilerinin görüntü almasına tepki gösterdi.

Üniversite Öğrencilerinden Tutuklu Akademisyenlere Destek
Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi Merkez Yemekhane önünde yaklaşık 20 öğrenci ve bir grup akademisyen, Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi bildirisine imza attıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılıp, tutuklanan bazı akademisyenler için bir araya geldi. Grup ellerinde tuttukları afiş ve duyuru bildiriyle, çeşitli sloganlar atarak, tutuklu bulunan akademisyenlerin serbest bırakılmasını istedi. Burada bir süre öğrencilere seslenen grup daha sonra basın açıklamasına geçti.

Topluluk adına basın açıklaması yapan Roza Tural, üniversite öğrencilerine çağrıda bulunarak, “Anadolu Üniversitesi öğrencileri olarak bizler de bütün sıra arkadaşlarımızı, gericiliğe, piyasacı eğitime ve faşist baskılara karşı üniversiteyi teslim etmemeye çağırıyoruz. Söz, yetki ve karar hakkının üniversitenin her bileşeninde olduğu özerk ve demokratik üniversiteyi kurmaya çağırıyoruz. Hayatımıza hükmedenlerin seslerinin her yerde duyulmasına karşı akademiden tek ses olup bu çürümüş düzeni yıkmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ardından akademisyenler için bir başka basın açıklaması yapılacağı sırada bir akademisyen, özel güvenlik birimi görevlilerinin görüntü almasına tepki gösterip bunun yasak olduğunu dile getirdi. Daha sonra basın açıklamasını okuyan Yrd. Doç. Dr. Pelin Yalçınoğlu, konuşmasına başlamadan önce dikkatleri çevredeki polis ve özel güvenliğe çekmek istediğini söyledi.

Yalçınoğlu, "Anadolu Üniversitesi’nde bir süredir ne zaman ses çıkarmak istese öğrencilerimiz ve bizler ya da bir afiş asmak istesek yoğun bir baskı ve ablukayla karşılaşıyoruz. Aynı zamanda şiddetli bir müdahalelerin de daha önce de sıklıkla karşılaşıldığı Anadolu Üniversitesi’nde hepimizin malumu zaten. Bunu unutmamak gerekiyor. Öğrencilerimize barış talebine sahip çıktıkları ve barış için akademisyenlere destek oldukları için tekrar ben teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Grup yapılan basın açıklamalarının ardından bir süre bekledikten sonra olaysız dağıldı.
Kaynak: İHA