Tekstilin Standardı Denizli'de Ölçülüyor

Türkiye'de tekstil akredite ihtisası konusunda yetkili tek kurum TSE Denizli Tekstil Laboratuvarı Teknik Şefliği'nde, tüm ürünlerin standartlara uygunluğu test ediliyor TSE Ege Bölge Laboratuvarları Müdürü Paşa: 'Laboratuvarımız 110 değişik ürüne 60'a yakın metottan deney yapmaktadır. Tüm tekstil ürünlerinin kopma mukavemeti, yıkamaya karşı, tere karşı, ışığa karşı renk haslığı gibi deneyler yapılmakta olup, bütün tekstil ürünlerinde yıpranmaya karşı, sürtünmeye karşı testler yapılmaktadır'

MUSTAFA DERMENCİOĞLU - Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) Türkiye'de tekstil üzerine tek akredite ihtisas laboratuvarı, TSE Denizli Tekstil Laboratuvarı Teknik Şefliği, tüm tekstil ürünlerinin standartlara uygunluğunu kontrol ediyor.

Denizli Organize Sanayi Bölgesi'ndeki kurum, 110 değişik ürün üzerinde 60'a yakın deney yaparak tekstil ürünlerinin standartlara uygunluğunu ölçüyor, testten başarıyla geçen ürünlere TSE belgesini veriyor.

TSE Ege Bölge Laboratuvarları Müdürü Şahap Gürler Paşa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TSE Denizli Tekstil Laboratuvarının, tekstil ürünlerinin çeşitli testlerle numune incelemelerinin yapılıp standartlara ve teknik şartnamelere uygunluğunu kontrol etmek üzere 1995 yılında kurulduğunu ifade etti.

Günlük kullanılan tekstil ürünlerinde insan sağlığını etkileyebilecek zararlı kimyasalların olup olmadığının, ürünlerin dış hava ve fiziksel şartlara karşı dayanıklılığı gibi birçok açıdan kontrol edilerek uygunluğunun test edilmesi gerektiğine dikkati çeken Paşa, 'TSE Denizli Tekstil Laboratuvarı, Türkiye çapında tekstil numunelerinin değerlendirildiği, özel ve kamu kurumlarına hizmet veren bir laboratuvardır.' dedi.

Laboratuvardan verilen raporların TSE'ye uygunluğunu temsil ettiğini aktaran Paşa, 'Genellikle TSE belgeli ürünler için alınan numunelerden gelen ürünlerin deneyleri yapılmakla birlikte kamu ve özel sektörün özel istek ve talepleri de laboratuvarımızda karşılanmaktadır. Laboratuvarımız son teknoloji ile modern fiziki şartlarda hizmet vermektedir. Tekstil ürünleri belli standartlara göre üretilmekte ve belli standartlara göre de deneyler yapılmaktadır. Bu standartlara göre yapılan deneylerden geçen numunelerin bu standardın üzerinde olduğu kabul edilmektedir.' diye konuştu.

- Tekstilin DNA'sı kontrol ediliyor

Tekstil ürünlerinin belli standartlarda olması gerektiğine işaret eden Paşa, şunları söyledi:

'Tüm tekstil ürünlerinin kopma mukavemeti, yıkamaya karşı, tere karşı, ışığa karşı renk haslığı gibi deneyler yapılmakta olup, bütün tekstil ürünlerinde yıpranmaya karşı, sürtünmeye karşı testler yapılmaktadır. Kumaşlarda iplik sayısı, sürtünme mukavemeti, kopma mukavemeti belli bir değerlerin üzerinde olması gerekiyor standartlara göre. Renk haslığı, ışıktan etkilenmesi, solması, bu tür parametrelerin test edilerek raporlandırılması gerekiyor. Laboratuvarımızda da bu kriterlere göre, bu standarttaki referans değerlere göre deneyler yapılıyor, uygunluk raporları veriliyor.

Laboratuvarımızda tekstil ürünleri kontrol edilip uygunluğu değerlendirilmektedir. Ürünlerin dış hava ve fiziksel şartlara karşı dayanıklılığı, insan sağlığını etkileyebilecek zararlı kimyasalların olup olmadığı tespit edilen laboratuvarımızda tekstil mamul ve kumaşlarının, hazır giyim ürünlerinin, ev tekstili ürünlerinin, ipliklerin, halıların, yatakların deneyleri yapılmaktadır.'

- 110 değişik ürüne 60'a yakın deney

Paşa, laboratuvarda, bayraktan askeri kıyafet kumaşlarına kadar bütün tekstil ürünlerinin fiziksel, kimyasal performans deneylerinin yapıldığının altını çizerek, 'Laboratuvarımız 110 değişik ürüne 60'a yakın metottan deney yapmaktadır. Tekstil ürünlerinin kopma ve yırtılma mukavemetleri ile renk haslıkları laboratuvarımızda ölçülmektedir. Çekme cihazı kullanılarak kumaşın kopmaya, yırtılmaya karşı mukavemeti ve uzaması test edilmektedir. Laboratuvarımızda kumaşların uzama, yıkamadan sonra çekme tayini gibi mukavemet testleri yapılmakta, yıkama, ter, güneş ışığı gibi fiziksel ve kimyasal etkilere karşı tekstil ürünlerinin performans deneyleri yapılmakta, tekstil ürünlerinin yıkamaya, tere, sürtünmeye, hava şartlarına karşı renk haslıkları tespit edilmektedir.' ifadelerini kullandı.

Paşa, kamu kurum ve kuruluşlarının talepleri, belgelendirme faaliyetleri kapsamında talep edilen muayene ve deneyleri, özel muayene ve deney talepleri, firmaların Ar-Ge çalışmaları, tüketici şikayetleri, ithal malların uygunluk değerlendirmesi gibi taleplerin karşılandığını kaydetti.
Kaynak: AA