Suriyeli Ressam Zaza'nın Animasyon Sergisi Açıldı

Zaza: 'Savaştan kaçan Suriyeli kıymetli sanatçıların çoğu Türkiye'de tutunamadığı için Avrupa'ya gitmek zorunda kaldı' 'İstanbul'un bende başka bir yeri var. Bu şehir sanatımı etkiledi. Bakış açımı değiştirdi. Renkler, oluşlar çok derin. İstanbul'dan çok şey öğrendim'

Suriyeli ressam Mohammad Zaza'nın 'Dünya Mavidir, Tıpkı Bir Portakal Gibi' animasyon sergisi sanat severlerle buluştu.

Tophane'deki Depo Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen sergide AA muhabirine konuşan Zaza, 'Halep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde eğitimimi tamamladıktan sonra eğitimime devam etmek için Almanya'ya gitmeyi planlıyordum. Devrim başladı ve Suriye yönetiminin Avrupa ülkeleriyle arası bozuldu. Bir süre sonra da Suriye'den çıkmak zorunda kaldım. Önce Lübnan'a ardından Mısır'a ve Ürdün'e geçtim, sonunda da İstanbul'a geldim.' dedi.

İstanbul'un kendisine çok şey kattığını ifade eden Zaza, Türkiye'deki sanat ortamının ve sanatçıların yönünü Avrupa'ya döndürdüğünü ve burada Ortadoğulu sanatçıların kendilerine alan açmasının gerçekten zor olduğunu savundu.

'Eğer daha önce Dubai'de ve Suudi Arabistan'da sergi açmamış olsaydım Türkiye'de tutunabilmem mümkün değildi.' diyen Zaza, şunları söyledi:

'Türkiye'de sergi açabilmek için iki yıldır mücadele ediyorum. Sonunda Depo Kültür Sanat Merkezi bana böyle bir imkan sundu ve hayalimi gerçekleştirdim. İstanbul'un bende başka bir yeri var. Bu şehir sanatımı etkiledi. Bakış açımı değiştirdi. Renkler, oluşlar çok derin. İstanbul'dan çok şey öğrendim. Özellikle kültür anlamında Suriye'den bir farkının olmaması ve sanat ortamlarının güçlü olması beni burada tuttu.'

- Mohammad Zaza

Mohammad Zaza 1987'de Riyad'da doğdu. Sanatla iç içe bir ailede büyüyen Zaza, çok küçük yaşlarda resme başladı. Zaza, liseyi Suudi Arabistan'da bitirdikten sonra 2006 yılında memleketi Suriye'ye döndü ve Halep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne girdi. İlk kişisel sergisini 2008'de açan Zaza, 2010'da mezun olduktan sonra 2012'ye kadar üniversitede asistan olarak çalıştı. Mohammad Zaza, tuval resimlerinin yanı sıra illüstrasyon ve animasyon işleri de üretiyor.

Yaklaşık iki yıldır İstanbul'da yaşayan ve çalışan Mohammed Zaza eserlerinde uzun zamandır yaratıcılık ve beceriklilik fikirlerini ele alıyor. Zaza, izleyiciyi, her bir resmin insanların gezindikleri farklı kişisel yollarla kesiştiği, anlatılmamış hikayelerle dolu bir dünyayı irdelemeye itiyor. Sanatsal açıdan sağlam bir temel ve güçlü bir kimliğe sahip olan Zaza, görsel deneyimin, önceden saptanmış kavramlar, fikirler ve kuralların önüne geçen yeni bir boyutunu izleyicisiyle paylaşmayı amaçlıyor.

Kaynak: AA