Son Kalaycı

Ordu’nun Mesudiye ilçesinde 53 yıldır kalaycılık yapan 65 yaşındaki Tuncer Yaşar, ilçede ‘son kalaycı’ olarak mesleğini yapmaya devam ediyor.

Son Kalaycı
Bakır eşyaların yerini alüminyumun almasıyla birlikte Mesudiye ilçesinde tek kalaycı olarak kalan Tuncer Yaşar, şu anda son usta olarak mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Bakır kapların kullanımının azalmasıyla birlikte bu eşyaları kalaylattırmaya gelen insanların da neredeyse bitme noktasına geldiği ilçede ölene kadar mesleğini yapmaya niyetli olduğunu belirten Tuncer Yaşar, “Kalaycılık mesleğine 1963 yılında babamın yanında çırak olarak başladım. 1983 yılında tek başıma yapmaya başladım. Ben mesleğe başladığımda Mesudiye ilçesinde köyleriyle beraber 20’yi aşkın kalaycı vardı. Bugün ise sadece ben kaldım” dedi.

Meslek hayatı boyunca çırak çalıştırmadığını belirten yarım asırlık kalaycı Tuncer Yaşar, “Çünkü gençler kalaycılık mesleğinde gelecek görmediği için bu mesleğe hiç ilgi duymadı. 3 oğlum var, üçü de kalaycı olmak istemedi. Halen Bağ-Kur’dan emekliyim. 53 yıldır bu işi yapıyorum. Gücüm yettiği kadar yapmaya devam edeceğim” dedi.

Kaynak: İHA