KİK-Fas Zirvesi

Suudi Arabistan Kralı Selman:'Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinde olumlu bir ilerleme sağlanmasını ümit ediyoruz'.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK)-Fas Zirvesi, ülke liderlerinin katılımıyla Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da başladı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, zirvenin açılış oturumda, Fas ile Körfez ülkeleri arasındaki özel ilişkilere dikkati çekerek, Körfez ülkelerinin, Batı Sahra sorunu başta olmak üzere güvenlik ve siyasi sorunlarda Fas'la dayanışma içinde olduğunu ve bu ülkeye destek verdiğini söyledi.

Körfez ülkelerinin, Filistin, Suriye ve Libya başta olmak üzere İslam dünyasının sorunlarının çözülmesine son derece önem verdiğini belirten Kral Selman, 'Irak'ta da güvenlik ve istikrarın hakim olmasını istiyoruz. Yemen'de Körfez Girişimi ve BM'nin 2216 sayılı kararı çerçevesinde krizin çözülmesini temenni ediyor, Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinde de olumlu bir ilerleme sağlanmasını ümit ediyoruz.' ifadesini kullandı.

- Ortak sorunlar

Fas Kralı 6. Muhammed ise Arap ülkelerini hedef alan planlar ve komplolara işaret ederek, 'Körfez ülkeleri, Fas ve Ürdün'ün güvenliğine zarar veren komplolar konusunda dikkatli olunmalı. Körfez ülkelerinin güvenlik ve istikrarı, Fas'ın güvenlik ve istikrarı anlamına geliyor.' diye konuştu.

Ülkesi ve Körfez ülkelerinin başta güvenlik alanında olmak üzere aynı sorun ve tehditlerle karşı karşıya kaldığını aktaran 6. Muhammed, söz konusu ülkelerin ortak iradesi sayesinde sağlam stratejik ortaklık için temeller atıldığını dile getirdi.

Fas Kralı 6. Muhammed, zirvenin, olgunluk seviyesine ulaşan bu ortaklık için kuvvetli bir destek güç olacağını vurgulayarak, Arap coğrafyasının bazı kısımlarının bölündüğü, son dönemlerde Fas'ın toprak bütünlüğüne yönelik manevralar yapıldığını kaydetti.

6. Muhammed, 'Fas'ın düşmanları'nın yönetimin, sahradaki meşruiyetini silmeye çalışarak ya ayrılıkçı önerileri ya da uluslararası toplumun inandırıcılığına tanık olduğu özerk yönetimi zayıflatmaya çalışma gibi her türlü yola başvurduğunu söyledi.

- 'Müslüman ülkeler kritik şartlardan geçiyor'

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ise Arap ve İslam ümmetinin kritik zamanlardan geçtiğini ifade ederek, 'Arap ve Müslüman ülkeleri, ortak koordinasyon, sürekli istişare ve işbirliği gerektiren siyaset, ekonomi ve güvenlik alanlarında kritik zamanlardan geçiyor. Bölgenin karşı karşıya kaldığı bu kritik şartlar altında dayanışma içinde olunmalı.' yorumunu yaptı.

Kuveyt Emiri ayrıca, zirvenin, Körfez ve Magrib ülkeleri arasındaki stratejik ortaklığa yeni bir boyut kazandıracağını söyledi.

KİK-Fas Zirvesi'nin, Körfez ülkeleri ve Fas'ın liderleri ile temsilcilerinin katılması dolayısıyla türünün ilk örneği olduğu ifade ediliyor. Suudi Arabistan, Fas ve Kuveyt liderlerinin konuşma yaptığı açılış oturumundan sonra zirvenin kapalı oturumlarla devam edeceği kaydedildi.

Ayrıca Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad, söz konusu zirvenin ardından bugün ABD Başkanı Barack Obama'nın da yer alacağı ABD-KİK Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak.

Kaynak: AA