Kalkınma Bakanı Yılmaz Açıklaması (2)

'Özellikle HDP'liler, terörle aralarına yeterince mesafe koyamayışlarına halkın gösterdiği tepkiyi çeşitli propagandalarla gölgelemeye çalışıyor. Buralar yakılır, yıkılırken ses çıkarmayanlar, şimdi inşa etmeye çalışırken bunu gölgelemeye çalışıyorlar' 'Türkiye uzun süredir Başkanlık sistemini tartışıyor. Bu bir rejim tartışması değil. Başkanlık sisteminin kalkınma sürecine destek olacağına inanıyorum'

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, terörle aralarına yeterince mesafe koyamayan HDP'lilerin, halkın gösterdiği tepkiyi çeşitli propagandalarla gölgelemeye çalıştığını belirterek, 'Buralar yakılır, yıkılırken ses çıkarmayanlar, şimdi inşa etmeye çalışırken bunu gölgelemeye çalışıyorlar' dedi.

Bakan Yılmaz, Ekonomi Muhabirleri Derneğinin (EMD) düzenlediği toplantıda, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Küresel krizin etkilerinin sürdüğüne dikkati çeken Yılmaz, dünya ekonomisinin halen arzu edilen seviyede büyüyemediğini söyledi. Yılmaz, sadece para ve maliye politikalarıyla mevcut sorunların çözülemeyeceğine işaret etti.

Ekonomide uygulanan mali disiplinin devam edeceğini ifade eden Yılmaz, 2016 yılının 2015'e göre daha iyi geçmesini beklediklerini aktardı.

Türkiye'nin hiçbir zaman komşularıyla sorun yaşamak isteyen bir ülke olmadığını dile getiren Yılmaz, angajman kuralları gereği sınır ihlali yapan Rus uçağın düşürülmesinin ardından Rusya ile ilişkilerde bazı sorunlar yaşandığını hatırlattı.

Zaman içinde Rusya ve Türkiye ilişkilerinin normal düzeye gelebileceğine işaret eden Yılmaz, 'Rusya ile Türkiye arasında ekonomik bağlar var. Bunları engellemeye çalıştığınız zaman kendi halkınıza da maliyet oluşturmuş olursunuz. Yaş sebze ve meyveyi Türkiye'den almamak Rusya'da iç piyasa fiyatlarının yükselmesi demek. Zaman içinde olumlu noktaya gideceğini düşünüyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'İran'la ticarette daha iyi perspektifimiz olacak'

İran ve Türkiye ilişkilerine yönelik değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, iki ülke arasındaki ticaret hacminin bir miktar gerilediğini ancak bunun düzeleceğini söyledi.

İran ile Türkiye arasında 'tamamlayıcılık' ilişkisinin olduğunu belirten Yılmaz, 'İran Türkiye'nin doğuya, Türkiye'de İran'ın batıya açılan kapısı. İki ülke arasında Tercihli Ticaret Anlaşması yapıldı. Bunun genişletilmesi yönünde çalışmalar mevcut. Bu çerçevede Ekonomi Bakanımız İran'ı ziyaret edecek. Gümrüklerde modernizasyon yapıyoruz. Ticarette daha iyi bir perspektifimiz olacak.' diye konuştu.

Bakan Yılmaz, Türkiye'ye İran'dan gelen turist sayısında da özellikle son dönemlerde artış yaşandığı, önümüzdeki dönemde bunun devam edeceği değerlendirmesinde bulundu.

- 'Yatırımlarımıza devam edeceğiz'

Türkiye'nin küresel kriz ortamında dahi kamu yatırımlarını artıran bir ülke olduğunu kaydeden Yılmaz, bu kapsamda daha düşük maliyetle daha çok iş yapmayı başardıklarını dile getirdi.

Yatırımlarda merkezi bütçenin yanı sıra kamu özel işbirliklerini de kullandıklarını ifade eden Yılmaz, 'Yatırımlarımız aksaklık olmadan devam ediyor. Bundan sonraki süreçte de kamu yatırımlarımız sürecek.' diye konuştu.

Bakan Yılmaz, ülkeye yapılacak özel sektör yatırımlarının güven ortamı ve teşvik sisteminden etkilendiğini belirterek, 'Bu yıl inşallah özel sektör yatırımlarında daha iyi bir performans göreceğiz. Bunu bekliyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Tepkiyi gölgelemeye çalışıyorlar'

Terörle mücadelenin adından Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki çarpık yapılaşmanın önlenmesi çalışmaları kapsamında kamulaştırma kararlarının alındığını anımsatan Yılmaz, 'Bunu birileri çok farklı yere çektiler. Bu sadece bir yetki. Bunun içine camiler, kiliseler gibi birçok yer giriyor. Buraları kamulaştıracağız diye kesinlikle bir anlama gelmiyor. Temel mesele vatandaşla konuşarak, anlaşarak sorunları çözmektir. Tarihi hiçbir yapıyı kamulaştırma gibi bir niyetimiz kesinlikle yok.' ifadelerini kullandı.

Özellikle HDP'lilerin, bu süreçte terörle aralarına yeterince mesafe koyamayışlarına halkın gösterdiği tepkiyi çeşitli propagandalarla gölgelemeye çalıştığını belirten Yılmaz, 'Buralar yakılır, yıkılırken ses çıkarmayanlar, şimdi inşa etmeye çalışırken bunu gölgelemeye çalışıyorlar.' dedi. Yılmaz, terör örgütünün bölgede normalleşme olmaması için elinden geleni yaptığını ifade etti.

- 'Suriyeli sığınmacılar daha üretken hale getirilmeli'

Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacılara mesleki eğitim verilmesi gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, 'Uygun koşullarda bu insanların daha üretken hale getirilmesini sağlamamız gerekiyor. Bu konuda çeşitli adımlar atıldı. Bu çerçevede ekonomik hayata katkıda bulunmaya başladı. Ümit ederiz ki (Suriye'deki) sorun bir an önce çözülsün, kendi ülkelerindeki imar çalışmalarına katılsınlar.' değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yılmaz, Üretim Reform Paketine ilişkin çalışmaların devam ettiğini, çalışmaların tamamlanmasının ardından söz konusu paketin Ekonomi Koordinasyon Kuruluna getirileceğini söyledi.

- 'Başkanlık kalkınmaya destek olacak'

Başkanlık sisteminin getireceği siyasi istikrarın ekonomi açısından önemine değinen Yılmaz, 'Türkiye uzun süredir Başkanlık sistemini tartışıyor. Bu bir rejim tartışması değil. Başkanlığın kendi içinde birçok versiyonları var. Başkanlık sisteminin kalkınma sürecine destek olacağına inanıyorum.' dedi.

Bakan Yılmaz, Başkanlık sisteminde parlamentonun daha işlevsel hale geldiğini belirtti.

- TÜİK Başkanlığına atama

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) önemli çalışmalar yürüttüğüne değinen Yılmaz, Kurum başkanlığı için alternatiflerin değerlendirilerek kısa süre içinde atama yapılabileceğini söyledi.

Kurumun milli gelirin değişik yöntemlerle hesaplamasını ve Avrupa'daki ulusal hesap sistemiyle uyumlu hale getirilebilmesine yönelik çalışma yürüttüğünü belirten Yılmaz, söz konusu çalışmanın bu yıl tamamlanmasını öngördüklerini aktardı.

(Bitti)
Kaynak: AA