AK Parti'nin Yeni Anayasa Çalışmaları

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop: 'Çalışmalar devam ediyor. Yazım Komisyonu, bir bölümle ilgili çalışıyor, diğer bölümlerle ilgili de çalışmalar yakında başlayacak. Haziran ayında getiririz şeklindeki yaklaşımımızda bir değişiklik yok'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti’nin yeni anayasa çalışmasını Haziran ayında sunma yaklaşımlarında bir değişiklik olmadığını belirterek, 'Çalışmalar devam ediyor. Yazım Komisyonu, bir bölümle ilgili çalışıyor, diğer bölümlerle ilgili de çalışmalar yakında başlayacak.' dedi.

Şentop, Meclis'te gazetecilerin, 'Başbakan’ın (Anayasa'yı biraz demlemeye bırakmamız gerekir) sözünü nasıl değerlendiriyorsunuz, Anayasa biraz gecikecek mi?' şeklindeki sorusu üzerine, dün bir toplantı daha yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

'Ben de katılıyorum. Demlemeye bırakmak demek, alelacele metni hazırlayıp, kamuoyunda yeterli şekilde tartışmaya imkan vermeden geçirmek gibi bir niyetimiz olmadığını ifade için söyledi, Başbakanımız. Tabi burada yazım süreci var, yazım sürecinden sonra kamuoyunda değerlendirilmesi, görüşlerin alınması ve buna göre gözden geçirilmesi söz konusu. Ama bizim belirlediğimiz takvimde çok fazla bir gecikmeye sebebiyet vermeyeceğini düşünüyorum. Bu zamana yayma gibi bir şekilde anlaşılmamalı. Çalışmalar devam ediyor. Yazım Komisyonu, bir bölümle ilgili çalışıyor, diğer bölümlerle ilgili de çalışmalar yakında başlayacak. Haziran ayında getiririz şeklindeki yaklaşımımızda bir değişiklik yok. Benim konuşmalardan, toplantılardaki görüşlerden çıkardığım budur.'

Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişiklik teklifinin gelecek hafta komisyonda görüşüleceğini kaydeden Şentop, 'Meclis gündemiyle ilgili olarak önümüzdeki haftaya aldık. Genel olarak toplantıları Perşembe günleri yapıyoruz. Çarşamba veya Perşembe demiştim. Perşembe günü görüşülme ihtimali daha yüksek.' değerlendirmesinde bulundu.

Ergenekon davasında verilen kararla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine de Şentop, kararın detayları hakkında bilgisi olmadığını ifade ederek, 'Çok kişinin dahil olduğu, çok çeşitli ithamların olduğu bir davaydı. Bir tarafında eksikliğin görülmesi muhtemeldi. Sürpriz olmadı karar. Tekrar bakılacak herhalde...' yanıtını verdi.
Kaynak: AA