30 Yıllık Bekleyişte Mutlu Son

Ardahan’ın Posof ilçesine bağlı Yurtbekler köyünde 30 yıl önce heyelan nedeniyle Gürcistan sınırları içerisinde kalan tarlasına kavuşan Süleyman Çelik, büyük bir mutluluk yaşadı.

30 Yıllık Bekleyişte Mutlu Son
İddiaya göre, Türkiye ile Gürcistan arasında sınırda olan Yurtbekler köyünde yaklaşık 30 yıl önce yaşanan sel nedeniyle sınır olarak belirlenen derenin yol değiştirmesiyle Süleyman Çelik’e ait tarla Gürcistan sınırları içerisine kaldı. Gürcistan nezdinde yapılan girişimlerin sonuç vermemesi üzerine Çelik, Gürcistan tarafında kalan 20 dönümlük araziyi bu süre içerisinde kullanamadı. Gürcistan ile Türkiye arasında yapılan ikili görüşmelerde gündeme gelen söz konusu tarla 30 yıl sonra sahibine verildi.

Gürcistan’dan 10 kişilik heyet, sınırın yeniden belirlenmesi için bölgeye geldi. Gürcistan heyetini Posof Türkgözü Sınır Kapısında karşılandı. Posof Kaymakamı Ufuk Özen Alibeyoğlu başkanlığındaki 13 kişilik Türk heyeti ile 10 kişilik Gürcistan Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Departmanı Sınır Tespiti ve Sınır İlişkileri Bölüm Başkanı ve Heyet Başkanı İveri Melaşvili ile ilk toplantı Posof Türkgözü sınır kapısında gerçekleşti.

Heyet, toplantıdan sonra Yurtbekler köyünde sınırın bozulmasına sebep olan Caksuyu Deresinde incelemelerde bulundu. Türkiye ve Gürcistan’dan gelen kadastro ve yer ölçümü uzmanları, ölçümlerini uzaydan aldıkları sinyallerle yaparak iki ülke arasındaki evraklarla karşılaştırıldı. Yapılan çalışmalar sonunda Caksuyu Deresi eski mecrasına alınarak mağdur olan Süleyman Çelik’e ayıt 20 dönümlük geri alındı.

Tarla sahibi Çelik kararın ardından büyük bir sevinç yaşadı.
Kaynak: İHA