Yüksek Sıcaklar Mercan Kayalarına Zarar Verdi

Bilim adamları, sıcak havaların Büyük Set Resifi’ndeki mercanlara yüzde 93 oranında zarar verdiğini ortaya çıkardı.

MELBOURNE – Avustralyalı bilim adamları Queensland kıyılarında yer alan Büyük Set Resifi’nde yaptıkları araştırmada, mercanların yüzde 93'unun orijinal renklerini kaybederek ağardığını ortaya çıkardı.

Avustralya Araştırma Konseyi (ARC), Queensland eyaleti kıyalarındaki Büyük Set Resifi’nde yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Havadan ve su altından yapılan araştırmalar sonucu mercanların yüzde 93’ünde ağarma tespit edildi. Resifte yer alan mercanların sadece yüzde 7’sinin orijinal renklerini koruduğunu ve iyi durumda olduğunu ortaya koyan araştırmada şimdiye kadarki en kötü sonuçların elde edildiği vurgulandı. 2 bin 300 kilometre uzunluğundaki resifte ağır, orta ve az hasarlı bölgelerden oluşan karışık bir tablo olduğu tespit edildi.

ARC Direktörü ve Ulusal Mercan Koruma Görev Gücünden Prof. Dr. Terry Hughes, 'Daha önce bu ölçekte bir ağarma görmemiştik.' dedi.

- Artan sıcaklıklar mercanları ağartıyor

Bilim adamlarının mercanlardaki ağarmanın Avustralya kıtasında artan sıcaklıklarından kaynaklandığını vurguladıkları araştırmada, kuzey bölümündeki ağarmanın daha fazla olduğunu belirledi. ARC Merkezinden Prof. Andrew Baird 'Mercanlardaki ağarma, Port Douglas’ın kuzeyinden Avustralya ve Papua Yeni Gine arasındaki kuzey Torres Boğazı'na kadarki bin kilometrelik alanda çok daha yüksek.' dedi.

- Hava sıcaklıkları düşerse mercanlar normale döner

Resifteki ağarmayı havadan ve su altıdan incelemeye devam eden bilim adamları hava sıcaklıklarının düşmesiyle mercanların normal renklerine döneceğini umuyor. ARC Direktörü Hughes 'Neyse ki resiflerin çoğu orta derecede ağarmış durumda ve biz gelecek aylarda hava sıcaklıklarının düşmesiyle mercanların hayatta kalarak orijinal renklerine geri döneceklerini düşünüyoruz.' dedi.

Avustralya turizm sektörünün en değerli varlıklarından olan ve yılda yaklaşık 5 milyar dolar gelir getiren Büyük Set Resifi, 70 bin kişiye iş imkanı sağlıyor.

Büyük Set Resifi, mercan adaları zincirinden meydana geliyor. Büyük Set Resifi bir bütün olarak canlı kabul ediliyor. Uzaydan görülebilen tek canlı olarak bilinen Büyük Set Resifi, yaklaşık 2 bin endemik balık türünü barındırıyor.

Kaynak: AA