Mardin'de Terör Mağdurlarına Destek

Terör saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlara Mardin Valiliği ve sivil toplum kuruluşlarınca destek veriliyorVatandaşların gıda ve giyim ihtiyaçları karşılandı, bin 349 kişi otellere yerleştirildi, 8 bin 167 kişiye psikososyal destek sağlandı Valilik: '13 bin 152 aile ve 3 bin 56 öğrenciye 10 milyon 590 bin 118 lira destek sağlanmıştır'.

Mardin'de terör saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlara valilik ve sivil toplum kuruluşlarınca destek veriliyor, barınma imkanı sağlanıyor, gebe takip, aşılama ve evde bakım hizmetleri sağlık personeli tarafından yürütülüyor

Valilikten yapılan açıklamada, terör örgütü PKK'nın saldırıları sonucu mağdur olan vatandaşların devlet kurumu ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle barınma, sağlık ve eğitim gibi sorunlarıyla ilgilenildiği, muhtaç durumda olan ailelere ekonomik yardımların devam ettiği belirtildi.

İl dışından merkeze ve ilçelere göçlerin günlük tablolar halinde kayıtlarının tutulduğu vurgulanan açıklamada, ailelerin durumunun düzenli takip edildiği bildirildi.

- Ailelere barınma imkanı

Terör saldırıları nedeniyle 8 bin 839 aileye mensup 47 bin 731 kişinin göç ettiği bildirilen açıklamada, bunlardan bin 694'ünün geri döndüğü aktarıldı.

Mardin'de imkanlarıyla barınma ihtiyaçlarını karşılayan ailelere maddi destek sağlandığı, bu imkanları bulunmayan ailelerin ise Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) ile imzalanan protokol ile bedeli valilik tarafından karşılanmak üzere Mardin'deki otellere yerleştirildiği belirtilen açıklamada, kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışmasıyla halen bin 349 kişinin otellerde misafir edildiği kaydedildi.

Mardin'de barınma sorunu yaşayan vatandaş bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada, mağdurlara maddi ve manevi desteğin devam ettiği kaydedildi.

- 'Ailelere her türlü yardım sağlanıyor'

Göç nedeniyle birçok ailenin ekonomik yoksunluk yaşayabileceği ve muhtaç durumda olabileceği göz önüne alınarak tüm ilçelerde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla göç eden ailelere ekonomik destek verildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'İlçe vakıflarımızın katkı sağladığı yardımlar çerçevesinde 13 bin 152 aile ve 3 bin 56 öğrenciye 10 milyon 590 bin 118 lira destek sağlandı. Ayrıca ailelerin saptanan ihtiyaçlarına bağlı olarak ilimizdeki sivil toplum kuruluşları tarafından gıda kolisi ve temel ihtiyaç malzemesi yardımı yapıldı. Diyanet Vakfı, Memur-Sen, İHH, Mardin Kardeşlik ve Yardımlaşma Platformu, Umut Kervanı Platformunca çeşitli yardımlarda bulunuldu. 12 bin 470 gıda paketi, 10 bin 530 battaniye, 624 bin 150 lira değerinde alışveriş kartları, 2 bin 810 aileye giyim yardımı, 349 bin 732 ekmek, 70 bin 500 çift çocuk ayakkabısı, 3 bin 750 paket çocuk bezi, 200 kutu çocuk maması, 2 bin kilogram un, 30 elektrikli soba, 59 aileye ev eşyası, 100 aileye ev bulma ve kısmi kira yardımı, 100 takım bebe ve çocuk giyimi, 2 aileye para ve 250 hijyen paketi yardımı yapıldı.''

- Terör mağdurlarına psiko sosyal destek

Türkiye Gençlik Vakfının (TÜGVA) 15 aileye ev kiralanması konusunda yardımda bulunduğu, iç göç mağduru öğrencilere yönelik sportif organizasyon yapıldığı bildirilen açıklamada, MÜSİAD Mardin Şubesince Kızıltepe ve Artuklu ilçeleri emlakçıları ile göç mağdurlarına konut tahsisinin kolaylaştırılması için toplantılar düzenlendiği, konut kirası piyasasının kontrol altına alınması, DEDAŞ'ın iç göç mağdurlarına elektrik indirimi yapması için başvuruda bulunulduğu vurgulandı.

MÜSİAD'ın Türkiye genelindeki şubelerinden yardım organizasyonu için çağrı yaptığı, AK Parti teşkilatları tarafından süreç boyunca ailelere toplam 23 tırlık gıda, battaniye, giyim eşyası, soba, çocuk bezi gibi malzemeler gönderildiği anımsatılan açıklamada, Halk Sağlığı Müdürlüğünce sağlık hizmetlerine aksatılmadan devam edildiği kaydedildi.

Açıklamada, 'Gebe takip, bebek aşısı ve evde bakım hizmetleri sağlık personeli tarafından yürütülüyor. Göç etmek zorunda kalan ailelerin tümüne psikososyal destek verilmiştir. Bu hizmetin yürütülmesi için gerek Mardin'de görev yapan personel gerekse bakanlık tarafından görevlendirilen personelle 8 bin 167 kişiye psikososyal destek hizmeti sunulmuştur.'' denildi.

Kaynak: AA