Fransa'da Sığınmacı Sorunu

Ülkenin kuzeyinde bulunan Calais kentindeki sığınmacılar, yol kapatma eylemi yaptı İngiltere'ye giden soğuk hava depolu bir kamyonda donmak üzere 12 sığınmacı yakalandı.

Fransa'nın kuzeyindeki Calais kentindeki sığınmacılar, limana giden yolu farklı yerlerde trafiğe kapattı.

Sığınmacıların, kestikleri ağaç dalları ve tahtalarla kara yolunun farklı noktalarını kapatması trafiğin önemli ölçüde aksamasına yol açtı.

Fransız polisi, sığınmacıları, yol kapatma eylemi sırasında durmak ve yavaşlamak zorunda kalan kamyonların kasalarına atlayarak İngiltere'ye yasa dışı yollardan geçme denemesinde bulunmakla suçluyor.

Bu arada, Calais'te akşam saatlerinde İngiltere'ye giden soğuk hava depolu bir kamyonun kasasında biri hamile, 8'i yaşı küçük 12 Eritreli sığınmacı yakalandı. Aşırı soğuk yüzünden donma tehlikesi yaşayan iki sığınmacı, hastaneye kaldırıldı.

Calais kentindeki liman, Fransa'daki sığınmacılar için İngiltere'ye geçmek için önemli ''atlama taşı'' olarak görülüyor.

Calais'te çoğu Suriye, Irak, Eritre ve Afganistan'dan gelen yaklaşık 5 bin sığınmacı yaşıyor. Calais, İngiltere'ye geçmek isteyen sığınmacılar için önemli bir ''çıkış yolu'' olarak görülüyor.

Geçen ay Calais'teki güvenlik güçlerinin müdahalesiyle sığınmacı kampları kısmen tahliye edilmişti. Fransa, kentteki sığınmacıların yaşadığı kamplardaki insani olmayan koşullar yüzünden uzun zamandır Avrupalı insan hakları derneklerinin ve sivil toplum örgütlerinin sert tepkisini çekiyor.

Kaynak: AA