Dilek Doğan Davası Kapalı Görülecek

İstanbul Sarıyer’de terör örgütü DHKP/C’ye yönelik operasyon sırasında yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Dilek Doğan’ın ölümüne ilişkin davanın görüldüğü salon karıştı. Mahkeme heyeti ve sanık avukatının tehdit edilmesi nedeniyle duruşmaların kapalı görülmesine karar verildi.

İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin yetersiz olması nedeniyle adliyenin en büyük duruşma salonunda görülen duruşmaya sanık polis memuru Y.M. katılmadı. Y.M.’yi avukatı temsil ederken, Dilek Doğan’ın ailesi ve onlarca avukatta salonda hazır bulundu. CHP’li milletvekilleri Gamze Akkuş İlgezdi ve Hilmi Yarayıcı, şarkıcı Pınar Aydınlar, Berkin Elvan’ın annesi ve babası ile çok sayıda vatandaş da duruşmayı izledi.

Dava dosyasına gelen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada 2 tanık dinlendi. Dilek Doğan’ın evinde arama yapıldığı gece, evin önünde Dilek’in ağabeyi Mehmet Doğan’la oturan Tayfun Yücebağ tanık olarak verdiği ifadesinde, “Arama yapılan evde girişin sağındaki odadaydım. Sonra silah sesi gelince 112’yi ben aradım. Mehmet Doğan o gece içkili değildi. Ben başka yerde içip gelmiştim. Evin önünde oturduğumuz masada içki yoktu, ceviz ve elma vardı” dedi.

“EVİN ÖNÜNDE 3 KİŞİ İÇKİ İÇİYORDU”

Yücebağ’ın ardından Doğan’ın evinde yapılan aramada görevli polis memuru G.D. tanık olarak dinlendi. Tanık G. D., “Olay gecesi saat 4 gibi DHKP/C’li H.R.K. isimli şahsı aramak için Doğan’ın evine gittik. Bahçede Mehmet Doğan ve başka 2 şahıs alkol alıyordu. Mehmet Doğan evin sahibi olduğunu belirterek annesinin şeker hastası olması nedeniyle eve önce kendisinin girmek istediğini söyledi.

Unsur amirim bunu kabul etti. Eve girdiğimizde bir odadan Dilek Doğan isimli şahıs çıktı. Bize evde sadece anne ve babası olduğunu söylemişti. Aradığımız şahıs kadın canlı bomba olduğu için iki kez adını sorduk. Bize galoş giymemizi söyledi.

Amirimiz bizim kayıp düşme ihtimalimiz olacağı için galoş giyemeyeceğimizi, ama arama yapan ekibin giyeceğini söyledi” dedi.

MEHMET DOĞAN ‘CANLI BOMBA OLACAĞIM’ DEDİ

“Unsur amirimiz odalara girilmemesini, salonda durulmasını söyledi” diyen tanık G.D.’ye bir avukat, “Mehmet Doğan, ben canlı bomba olacağım dedi mi?” diye sordu. “Evet dedi, itiş kakış sırasında söyledi” yanıtını veren G.D, “Amirim bir eli dipçikte, diğer eli namluda bekliyordu. Ortamın gergin olduğunu anladım ve amirimin hemen arkasında duruyordum. Silah patladığında kapının yanındaydım. Ancak aramızda 2 metre vardı” dedi.

“DİLEK DOĞAN BİZE PİS HERİFLER, EVİMİZİ KİRLETTİNİZ DİYE HAKARET ETTİ”

Tanık polis memuru G.D. ifade verdiği esnada, izleyiciler bölümünden sık sık “Yalancısın”, “Katiller” sesleri yükseldi. Doğan ailesi avukatlarından biri, “Dilek Doğan size hakarette bulunup tahrik etti mi?” diye sordu. Tanık G.D. “Pis herifler, galoş giyin, evimizi kirlettiniz şeklinde hakaretlerde bulundu” dedi.

Bunun üzerine salondaki izleyiciler gülerek, alkışla tanığa tepki gösterdi. Tanığın ifadesini tamamlamasının ardından, Doğan ailesinin avukatları söz alarak, olay anı görüntülerinin duruşma salonunda izlenmesini istedi.

Talebin kabul edilmesi üzerine duruşma salonunda olay anı görüntüleri izlendi. Doğan ailesi avukatları görüntülerin izlenmesi sırasında durdurarak beyanda bulundu. Bu sırada sanık avukatı da beyanda bulunmak isteyince iki taraf arasında tartışma yaşandı. Sanık avukatı, savunma hakkının engellendiğini öne sürerken, Doğan ailesi avukatları bütünlüğün bozulduğunu söyledi.

Sanık avukatının daha sonra tekrar görüntüyü izletebileceğini kaydeden diğer avukatlar görüntülere ilişkin beyanda bulunmaya devam ettiler.

SALON BİR ANDA KARIŞTI

Görüntüler izlenirken bir anda izleyiciler sırasından “Katil polis hesap verecek” sloganı duyuldu. Slogan atan şahıs gözaltına alınmak isterken diğer izleyiciler şahsın Dilek Doğan’ın ağabeyi Mazlum Doğan olduğunu söyleyerek engel oldular. Mazlum Doğan’ın slogan atmaya devam etmesi üzerine salon bir anda karıştı. Avukatlar, izleyicilere sakin olmalarını söylemesine rağmen salonda tansiyon düşmedi.

AĞABEY MAZLUM DOĞAN: “BU BİNAYI BAŞINIZA YIKACAĞIM”

Mazlum Doğan, “Adaleti ben sağlayacağım. Onun çocuklarını da, kendisini de öldüreceğim. Cinsiniz belli sizin, tarafınız belli. Sizden adalet beklemiyorum. Gözlerinizden belli sizin. Benim adım Mazlum Doğan, geri geleceğim ve bu binayı başınıza yıkacağım. Hepinizi öldüreceğim. Avukat, katil polisin avukatı” diye bağırınca salondan dışarı çıkarıldı.

Mahkeme heyeti salonu terk ederken, salonun kapısı aniden gelen bir sesle yere düştü. Bu sırada bir güvenlik görevlisi de başından yaralandı.

SAVCI: “KAMU GÖREVLİLERİ TEHDİT EDİLDİ”

Kısa bir aradan sonra yeniden başlayan duruşmada savcı söz alarak, “Bir önceki duruşmada da gerginlik çıkmıştı. Bugün de gerginlik çıktı. Kamu görevlileri tehdit edildi. Kamu güvenliği ve duruşmanın güvenliği için duruşmanın kapalı yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

Ara karar oluşturan mahkeme heyeti, duruşmanın güvenli şekilde yapılmasının mümkün olmaması ve mahkeme heyetinin tehdit edilmesi gerekçeleriyle duruşmanın kapalı görülmesine hükmederek, salonun boşaltılmasını istedi. Bundan sonra izleyicisiz görülecek duruşmaya ara verildi.

Kaynak: İHA