Antalya'da 'Kırmızı Kot' Uygulansın Talebi

Kent Konseyi İmar ve Planlama Çalışma Grubu Başkanı Manavoğlu: 'Antalya Büyükşehir Belediyesinin öncelikle yeni yerleşime açılacak alanlar başta olmak üzere kentin genelini kapsayacak bütüncül bir yaklaşımla 'kırmızı kot' uygulama çalışmalarını yapması gerekli.'

Antalya Kent Konseyi İmar ve Planlama Çalışma Grubu Başkanı Ebru Manavoğlu, bütüncül bir yaklaşımla Antalya genelinde 'kırmızı kot' (imar planında gösterilen yolun gerekli hesaplar yapıldıktan sonra kullanıma hazır hali) uygulanmasının yapılması gerektiğini belirtti.

Çalışma Grubu'nun toplantısı Manavoğlu'nun başkanlığında Konsey Yürütme Kurulu üyeleri Recep Esengil ve Doç. Dr. İbrahim Bakır, Harita Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ufuk Aydın ile Büyükşehir ve alt kademe belediyelerden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Manavoğlu, 'kırmızı kot' uygulamasıyla ilgili hazırlayacakları raporu en kısa sürede Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ilgili kurumlara göndereceklerini söyledi.

Uygulamanın bundan sonra yeni yapılaşmaların olduğu bölgelerde gözardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Manavoğlu, 'Teknik altyapının etkin bir şekilde planlaması ve koordinasyonu, imar planlarının kentlerin fiziki ve demografik özelliklerine uygun yapılmasına ve çok sık değiştirilmemesine bağlıdır. Oysa ülkemizde büyükşehirlerin imar planları kentlerin gelişimine ve büyümesine bağlı olarak, zamanında gereksinimleri karşılayacak, kentin doğru ve sağlıklı olarak planlanmasına yön verecek şekilde hazırlanmadığı gibi, kentlerin gelişiminin hazırlanan planlara uygunluğu da sağlanamamıştır.' dedi.

Halihazır durumla, imar planları arasında uyumsuzluğun altyapı tesislerinin güvenli ve standartlara uygun bir şekilde kurulmasını olanaksızlaştırdığını savunan Manavoğlu, şunları söyledi:

'Altyapı tesislerinin doğru konumlandırılması ve koordinatlarına ilişkin verilerin sağlıklı olması, imar planlarına uygun olarak yollarda 'kırmızı kot' uygulamasının yapılmış olmasına bağlı. Kırmızı kot uygulamasının olmaması, altyapı çalışmaları sırasında altyapıya zarar verilme riskinin artması, altyapı hatlarının konumlarına ilişkin verilerin değişmesi, yağmur sularının drenajının zorlaşması kanalizasyon hatlarının yanlış eğim verilmesi nedeniyle işlevsiz kalması gibi olumsuzluklara neden olmakta. Antalya Büyükşehir Belediyesinin öncelikle yeni yerleşime açılacak alanlar başta olmak üzere, kentin genelini kapsayacak bütüncül bir yaklaşımla 'kırmızı kot' uygulama çalışmalarını yapması gerekli.'
Kaynak: AA