23 Nisan Sevinci Tiyatroyla Artacak

DT'nin 2530 Nisan'da Ankara'da düzenleyeceği 'Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali', Türkiye'nin yanı sıra 4 ülkeden ekiplerin katılımıyla renklenecek Festivalde, İtalya, İspanya, Hırvatistan ve İran'dan gelen gruplar oyun sahneleyecek.

YILDIZ AKTAŞ - Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğünce 25-30 Nisan'da düzenlenen '12. Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali' kapsamında, 4 ülkeden 5 tiyatro grubu minik izleyicilerle buluşacak.

Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na tiyatro sanatıyla katkıda bulunmak, Türk tiyatrosunun dünya çocukları yoluyla yurt dışına açılımını sağlamak, yurt dışında bu daldaki gelişmeleri takip etmek amacıyla her yıl aynı tarihlerde gerçekleştirilen festivalde, bu sene 4 ülkeden tiyatro grupları ağırlanacak.

İtalya, İspanya, Hırvatistan ve İran'dan grupların katılacağı festivalde, kukla, gölge oyunu, kara tiyatro, dans tiyatrosu, opera, bale ve sokak tiyatrosu gibi farklı tekniklerin kullanıldığı çocuk oyunları sahnelenecek, seminer ve söyleşiler gerçekleştirilecek.

Festival kapsamında, İtalya'dan Tiyatro Koreja, Enzo Toma'nın yazıp yönettiği, insan ilişkilerini ele alan 'Eskü Püskü Opera'yı minik izleyicilerle buluşturacak. Oyun, 26 ve 27 Nisan saat 11.00 ve 14.00'te Stüdyo Sahne 1'de izlenebilecek. Eser, 12 ve üzeri yaş grubuna öneriliyor.

Yine İtalya'dan gelecek Tiyatro Telaio, Angelo Facchetti'nin yazıp yönettiği, iki pandanın hikayesini anlatan 'Kucaklaşmalar'ı sahneleyecek. Oyun, 29 ve 30 Nisan saat 11.00 ve 14.00'te Küçük Tiyatro'da beğeniye sunulacak. Eser, 4-10 yaşlarındaki seyirciye tavsiye ediliyor.

Hırvatistan'dan Mala Scena ve Triko Sirk Tiyatrosu da Lana Saric'in yazıp, Ivica Simic'in yönettiği 'Küçük İğne Kız' oyunuyla minik seyircilerin karşısına çıkacak. 4 yaş ve üstüne tavsiye edilen oyunda, doğduğundan beri, tüm vücudu iğnelerle kaplanan küçük bir kızın hikayesi anlatılıyor. Eser, 26 ve 27 Nisan saat 11.00 ve 14.00'te İrfan Şahinbaş Sahnesi'nde izleyiciyle buluşacak.

İran'dan gelecek Mika Tiyatrosu da Ali Bernon'un yazıp yönettiği 'Kuşi ve Muşi' oyununu sahneleyecek. Bir tavşan ile farenin hikayesinin konu edildiği oyun, 26 ve 27 Nisan saat 11.00 ve 14.00'te Ziraat Sahnesi'nde görülebilecek. Oyun, 5-12 yaşlarındaki izleyicilere tavsiye ediliyor.

İspanya'dan gelecek Cia La Tal grubu, Company La Tal'ın yazıp yönettiği 'Guguklu Saat' ile 26 ve 27 Nisan saat 11.00 ve 14.00'te Şinasi Sahnesi'nde miniklerle bir araya gelecek. Eser, 4 ve üzeri yaşlardaki çocuklara öneriliyor.

- İllerden gelecek tiyatrolar da oyun sahneleyecek

Festival kapsamında, Van, Adana, İzmir, Eskişehir, İstanbul, Trabzon, Diyarbakır, Konya'dan gelen tiyatro grupları ve Ankara Devlet Tiyatrosu da çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Bu kapsamda, Akün Sahnesi'nde 26 ve 27 Nisan'da Ankara Devlet Tiyatrosu 'Fırtına'yı, 28 ve 29 Nisan'da Adana Devlet Tiyatrosu 'Don Kişot'u, 30 Nisan'da İzmir Devlet Tiyatrosu 'Eşek Kulaklı Kral Midas'ı sahneleyecek.

Altındağ Tiyatrosu'nda 26 ve 27 Nisan'da 'Uçaneller Kuklaevi Taş'ı, 28 ve 29 Nisan'da Trabzon Devlet Tiyatrosu 'Bayram Yeri'ni, 30 Nisan'da İstanbul Devlet Tiyatrosu 'Lay Lay Lom'u minik tiyatroseverlerle buluşturacak.

Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde ise 26 ve 27 Nisan'da Diyarbakır Devlet Tiyatrosu 'Sevdalı Bulut'u, 28 Nisan'da Ankara Devlet Tiyatrosu 'Horoz Adam ve Korsan'ı, 29 ve 30 Nisan'da Ankara Devlet Tiyatrosu 'Fırtına'yı beğeniye sunacak.

Küçük Tiyatro'da, 26 ve 27 Nisan'da Eskişehir Büyük Şehir Belediye Şehir Tiyatroları 'Parçacık' ile 28 Nisan'da Ankara Devlet Tiyatrosu 'Canım Ailem' ile izleyicinin karşısına çıkacak.

Stüdyo Sahne 1'de 28-30 Nisan'da Ankara Devlet Tiyatrosu 'Ben ve Sen' ile çocuklarla bir araya gelecek.

Ziraat Sahnesi'nde 28 Nisan'da İzmir Devlet Tiyatrosu 'Eşek Kulaklı Midas', 29 ve 30 Nisan'da Van Devlet Tiyatrosu 'Kurbağa Prens'i sahneleyecek.

İrfan Erbaş Sahnesi'nde ise 28 ve 29 Nisan'da Konya Devlet Tiyatrosu 'Kırmızı Şapkalı Kurt' ile Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Tiyatrosu 'Masalcı Vakıf Dede' ile çocuklarla buluşacak.

Şinasi Sahnesi'nde 28 ve 29 Nisan'da İstanbul Devlet Tiyatroları 'Lay Lay Lom'u, Ankara Devlet Tiyatrosu da 'Canım Ailem'i sahneleyecek.

Tüm oyunlar, saat 11.00 ve 14.00'te gösterilecek.

Kaynak: AA