Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Uras, Batı Trakya'da Açıklaması

'Türkiye büyük bir ülke ve Yunanistan'a sıcak duygular besliyor' 'Buradaki toplumumuz barışçı, kanunlara saygılı, eğitime önem veren, işinde gücünde medeni insanlar. Böyle bir azınlık her ülkeye nasip olmaz. Sizin kıymetinizi Yunanistan’ın bilmesi lazım. Bizler, tabii ki biliyoruz. Gönlümüz burada”

GÜMÜLCİNE – Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, “Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu ve Yunanistan’a sıcak duygular beslediğini” söyledi.

Uras, Batı Trakya’ya temasları çerçevesinde Gümülcine ve İskeçe bölgelerinde Türk azınlık kuruluşlarını ziyaret ederek, azınlık temsilcileriyle bir araya geldi.

Gümülcine’deki temaslarına Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’i makamında ziyaret ederek başlayan Uras, daha sonra kapatılan Gümülcine Türk Gençler Birliğine (GTGB) giderek soydaşlarla görüştü.

Uras, burada kendisini sevgi gösterileriyle karşılayan kalabalık gruba hitaben yaptığı konuşmada, “Kendi evime gelmiş gibi hissediyorum. Buraya her gelişimde ayrı bir heyecanlanıyorum. Size ana vatanın selamlarını getiriyorum” dedi.

Konuşmasında, azınlık içerisindeki yeni oluşumlar ve örgütlenmelerin önemine dikkati çekerek, bu çeşit faaliyetlerin bir toplumun ayakta kalarak var olması için şart olan şeyler olduğunu vurgulayan Uras, bunda Yunanistan’ın endişe edeceği hiçbir şey bulunmadığını belirtti.

Uras, bu gibi girişimlere AB içerisinde olanak sağlandığını ve bunların teşvik edildiğine dikkati çekerek, “Burada, sizlerin örgütlenmesinden belki de rahatsızlık duyan, hatta Türkiye’ye baktığında kaygı duyan çevrelere seslenmek istiyorum. Onların da aslında endişe edeceği bir şey yok. Sizlerin burada mutlu olması her şeyden önce içinde bulundukları Yunan toplumunun dayanışması ve selameti bakımından en doğru yoldur. Onların birtakım anlamsız, sizleri frenleyici tavırları, Türk sıfatını kullanmanızdan ve Türkçeyi konuşmanızdan rahatsızlık duymalarını gerektirecek hiçbir şey yok” diye konuştu.

'Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu ve Yunanistan'a sıcak duygular beslediğini' ifade eden Uras, iki ülke arasındaki sorunların “nispeten oturmuş, herkesin bildiği, üzerinde kafa yorulmuş, çözümlerin ne olduğu bilinen sorunlar haline geldiğini” söyledi.

Uras, şöyle devam etti:

'Aramızda sorunlar yok mu, var. Sorunlar her komşu arasında var. Bugün Türkiye’nin haritasını gözünüzün önüne getirdiğiniz zaman etrafta çok daha büyük sorunlar var. Onun için, genel coğrafyamızdaki ortamı düşünerek iki ülkenin istikrarlı olmasının kıymetini bilmeleri lazım. Her şeyden önce, sizin kıymetinizi bilmeleri lazım. Buradaki toplumumuz barışçı, kanunlara saygılı, eğitime önem veren, işinde gücünde medeni insanlar. Böyle bir azınlık her ülkeye nasip olmaz. Sizin kıymetinizi Yunanistan’ın bilmesi lazım. Bizler, tabii ki biliyoruz. Gönlümüz burada.”

Büyükelçi Uras, teknolojinin ve eğitimin önemine dikkati çekerek, azınlık toplumunun AB fonlarından yararlanabilmesi için sunulan yeni imkanları iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydetti.

Gümülcine’deki temasları çerçevesinde ziyaret ettiği Celal Bayar Azınlık Lisesi’ndeki okul kütüphanesindeki rafların boş olduğunu gördüğünü ve bundan üzüntü duyduğunu dile getiren Uras, okul yetkililerinin, rafların bağışlanan kitaplar kontrolden geçirildiği için boş kaldığını söylediklerini anlattı.

Uras, “Hangi çağda yaşıyoruz? Kitapların kontrolden geçmesi ne demek? Burada, İkinci Dünya Savaşı sırasındaki totaliter rejimlerde miyiz, yoksa Avrupa Birliği’nde miyiz? Doğrusu kafam karıştı, ben anlamadım yani. Tabii ki okullara uygun kitaplar koyacağız. Ama bunun ötesinde bunlara satır satır bakmak ve değerlendirmek; bu arkaik bir düşünce. Bunlar gereksiz çekingenlikler. Çünkü bugün, cep telefonuyla herkes istediği kitabı indirip okuyabiliyor. Hal böyleyken, böyle suni şeylerle insanların kafasını karıştırmak, çocukları geri bırakmak yakışmıyor. Biz, bu çıkarılan engelleri anlamsız hale getireceğiz ve hepimiz inşallah çok daha iyi günler göreceğiz, çok daha ileri gideceğiz” ifadelerini kullandı.

- İskeçe ziyareti

Büyükelçi Uras, GTGB’nin ardından İskeçe bölgesine geçerek İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’yi ve İskeçe Türk Birliği’ni (İTB) ziyaret etti.

Ardından İTB’ye giden Uras, Dernek Başkanı Ahmet Kurt ve yönetim kurulu üyelerince kapıda karşılandı.

Uras, burada yaptığı konuşmada Türk azınlıkın kimlik sorununa değinerek, Yunanistan’da değişen hükümetlerin farklı yaklaşımları olsa da soydaşlara bakış açısının değişmediğini söyledi.

Azınlıkın kimlik sorununun yıllar sonra yine aynı noktada olmasın görmekten üzüntü duyduğunu ifade eden Uras, “Bunların son olduğunu ümit etmek istiyorum. Lozan’dan doğan hak ve yükümlülükler var. Bunların aşındırılmasına bizim müsaade etmemiz mümkün değil. Eğer bunda ısrar ederlerse, iki ülke arasında sorun olur. Bu, hassas bir mesele. İnsanların dinine, diline, kendini nasıl gördüğüne karışmamak lazım. Avrupa Birliğinin ortasında bu tür yaklaşımlar kabul edilemez” diye konuştu.
Kaynak: AA