Sivas'ta Öğrenciler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konusunda Bilinçlendirilecek

Trabzon, İzmir ve Şanlıurfa’dan sonra Sivas’taki öğrenciler, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirilecek.

Sivas'ta Öğrenciler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konusunda Bilinçlendirilecek
Eğitim sisteminin tüm bileşenlerine, toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yerleştirmeyi amaçlayan Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Geliştirme Projesi‘nin (ETCEP), yerel toplumsal seferberlik faaliyetleri, pilot illerden Sivas ile devam edecek. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan, öğrenciler, öğretmenler ve öğrencilerin ailelerini de kapsayan proje çerçevesinde, 4-8 Nisan 2016 tarihleri arasında Sivas’taki 4 pilot okulda, bin 200’den fazla öğrenci ile çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Düzenlenecek seminerlerle pilot okullardaki öğrencilerin ebeveynlerinin de toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki farkındalığının artırılması hedefleniyor.

ANAOKULU ÖĞRENCİLERİ MESLEK SEÇİMİNDE EŞİTLİĞİ ÖĞRENİYOR

Yerel Toplumsal Seferberlik Kampanyası kapsamında, Sivas’taki Halide Edip Adıvar Anaokulu, Mevlana Ortaokulu, Mimar Sinan İlkokulu ile Sivas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Öğrenciler, projede yer alan gönüllü öğretmenlerle, “Mesleğin cinsiyeti olur mu?”, “Dilimizin cinsiyeti var mı?” gibi etkinliklere ve oyunlara katılacak. Ayrıca kampanya kapsamında ilk kez bir pilot anaokulunda minik öğrencilerin çeşitli oyunlar eşliğinde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık sahibi olmasını sağlamak üzere etkinlikler gerçekleştirilecek.

BİNİ AŞKIN ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERE KATILACAK

Sivas’taki okul temelli toplumsal cinsiyet eşitliği kampanyası kapsamında yaklaşık 100’ü anaokulu öğrencisi olmak üzere her eğitim seviyesinden binden fazla öğrencinin de benzer etkinliklerle bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Ayrıca Sivas’taki pilot okullarda eğitim veren 64 gönüllü öğretmene de kampanya öncesi toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda hazırlık semineri verilecek ve yaratıcı drama çalışmaları gerçekleştirilecek.

MEB’İN KAPASİTESİ GÜÇLENDİRİLECEK

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülmekte olan, Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi, bu alandaki ilk uygulama örneği olması açısından dikkat çekiyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve toplumsal cinsiyete dayalı yaklaşımın eğitim sisteminin tamamında benimsenmesi konusunda Millî Eğitim Bakanlığı’nın kapasitesinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Kapasite güçlendirme çalışmaları, eğitim sisteminde toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini yaygınlaştırmak ve uygulamak için eğitim politikaları ve mevzuatın, öğretim programları ve ders kitaplarının cinsiyet eşitliği açısından yeniden gözden geçirilmesi amacını taşıyor.

NİHAİ HEDEF 60 BİN ÖĞRETMEN

Projenin önemli faaliyetlerinden birini ise Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sertifika Programı oluşturuyor. Öğretmenlerin toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlılığının arttırılması için gerekli becerileri kazanmalarını amaçlayan sertifika programı dahilinde her proje ilinde eğitici eğitimleri düzenlenerek her ilde 20 eğitimci olmak üzere 200 eğiticinin eğitimine devam ediliyor. Eğitim verilen 200 eğitici aracılığı ile 500 maarif müfettişi, 120 okul müdürü, 400 öğretmen eğitilecek. Birer günlük okul temelli eğitimlerle 4 bin öğretmen ve yaygınlaşan etkisi ile 60 bin öğretmenin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilgilendirilmesi hedefleniyor. Ayrıca toplam 600 kadın öğretmen ve idareciye yönelik olarak, liderlik becerilerini geliştirmek, girişimciliklerini teşvik etmek amacıyla liderlik ve girişimcilik eğitimleri düzenleniyor.
Kaynak: İHA