Milli Eğitim Bakanı Avcı Açıklaması ''Öğretmen Akademisi' Projemiz Var'

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Bütün dünya eğitimcilerinin bir bocalama ve standart geliştirememe sorunu olduğunu söyleyebiliriz. Dünyadaki bütün eğitimcilerin halini ’Düşünen Adam’ heykeline benzetmek doğru olur. Öğretmen yetiştirme konusunda topyekün yeni düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili olarak bir ’öğretmen akademisi’ projemiz var" dedi.

Türk Eğitim Derneği(TED)’in düzenlediği "Türkiye’nin Geleceğine İnanıyoruz: Geleceği Okuyoruz" temalı Uluslararası Eğitim Forumu’nun 4’üncüsü TED Genel Başkanı S. Selçuk Pehlivanoğlu, Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın katılımıyla başladı.

Milli Eğitim Bakanı Avcı, programda yaptığı konuşmada, "Geleceği eğitimcilerin kuracağı hep söylenen bir gerçektir. Tüm dünyada Sanayi Devrimi ile birlikte şekillenen bir eğitim anlayışı söz konusu. Eğitim kurumları esas yapılarını korumak kaydıyla kendilerini güncelleyerek yollarına devam ediyor. Hayatın bütün alanları ’Dijital Devrim’in etkisiyle adeta mutasyona uğradı. Bilgi kaynakları arttı, bilgi sahasında okulun, kitabın ve öğretmenlerin biricikliği sona erdi. Bilgisayarlar eğitimcilerin şaşkınlıklarını üzerinden atmasına izin vermeden gelişmeye devam etti. Dijital Devrim’in okullarda verilen eğitimin bir ürünü olduğunu da söyleyemiyoruz. Bütün dünya eğitimcilerinin bir bocalama ve standart geliştirememe sorunu olduğunu söyleyebiliriz. Dünyadaki bütün eğitimcilerin halini ’Düşünen Adam’ heykeline benzetmek doğru olur" değerlendirmesinde bulundu.

"FATİH PROJESİ DÜNYANIN EN BAŞARILI PROJESİ"

"Biz buradaki sorunların bir bölümüne Fatih Projesi ile cevap verdik" diyerek Fatih Projesi’nin eğitim teknolojisi alanında dünyanın en başarılı projesi olduğunu vurgulayan Bakan Avcı, "Bugün itibariyle gerçekleşme oranı da yüzde 70’tir. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde de alt yapıyı bütünüyle tamamlamayı düşünüyoruz. Fatih artık bir model olmuştur ve dünya büyük bir ilgiyle takip etmektedir. Fatih Projesi’ni en güçlü kılan yönü Eğitim, Bilişim Ağı(EBA) dünyada benzeri olmayan bir eğitim destek sistemidir" şeklinde konuştu.

Öğretmen-öğrenci etkileşiminin yerini hiçbir şeyin alamayacağını, eğitimin bütün aşamalarını teknolojiye yıkmak gibi bir politikanın eğitime dahil olmadığını söyleyen Bakan Avcı şöyle devam etti:

"Biz MEB olarak Fatih Projesi ve EBA ile bugünün gereklerini yerine getirirken gelecek vizyonumuzu yapmak üzere sorumlu bir birimimiz var. Geleceğe ilişkin tüm gelişmeleri takip ediyoruz. MEB olarak bütün muhtemel gelişmeler için öğrencilerimize bilşimsel düşünceyi geliştirici bir seriye beceri kazandıracak bir dizi yeniliği planlıyoruz. Teknolojiye dair bu yeni akımı takip ederken sanat eğitimi beklenenin aksine daha da önem kazanır. Teknolojik ürünleri tek başına kullanmak çokta bir şey ifade etmiyor."

"ÖĞRETMEN AKADEMİSİ PROJEMİZ VAR"

"Bir forum katılımcısı olarak birkaç düşüncemi paylaşmak istiyorum" diyen Bakan Avcı, "Öğretmenliğin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan benim geliştirdiğim iki sorulu bir testim var. Birinci soru ilkokulda okuduğunuz zamanki MEB Bakanı kimdi? Bu soruya hiçbir zaman doğru cevap alamadım. İkinci soru ise ilkokula başladığınız zamanki öğretmeniniz kim? İkinci soruya da yanlış cevap veren yok. Öğretmenler hiçbir zaman unutulmuyor. Öğretmen yetiştirme konusunda bizim eğitimin topyekün yeni düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili olarak bir ’Öğretmen Akademisi’ projemiz var" ifadelerini kaydetti.

Konuşma sonrasında Bakanlara TED Meşalesi Belgesi takdim edildi.
Kaynak: İHA