'Filistin Toprak Günü'nün 40. Yılı

Kuzey Ağvar bölgesindeki programda çok sayıda zeytin fidanı dikildi.

Batı Şeria'nın doğusundaki Kuzey Ağvar bölgesinde, Filistin Toprak Günü'nün 40. yılı münasebetiyle çok sayıda zeytin fidanı dikildi.

Ağvar Çiftçi Dernekleri Federasyonunun düzenlediği programa, Filistinlilerin yanı sıra çok sayıda yabancı aktivist katıldı.

Çiftçi Macid Abdurrazık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, topraklarına bağlılıklarını göstermek ve arazilerinin müsadere edilmesine engel olmak için fidan diktiklerini söyledi. Abdurrazık, özel mülk alanı olan bazı arazilerin, sahiplerinin elinden alınarak Yahudi yerleşimcilere ait üzüm bağı ve hurmalıklara dönüştürüldüğünü kaydetti.

Abdurrazzık, İsrail yönetiminin; Filistinli çiftçilerin topraklarını sulamak için su ulaşımına engel olduğunu, Yahudi yerleşimcilerin ise yeraltı ve kaynak sularını yoğun şekilde kullanmasına izin verdiğini aktardı.

Ağvar Köylüleri Konseyi Başkanı Arif Derağime de bu dolayısıyla zeytin fidanı dikerek, bu arazileri terk etmemeye kararlı olduklarını gösterdiklerini ifade etti.

'Bu topraklar pek çok defa ekildi ancak her defasında Yahudi yerleşimciler ektiğimiz fidanları söktü' diyen Derağime, İsrail'in yerleşim projelerini hayata geçirmek için Ağvar halkını bölgeden tehcire zorladığını vurguladı.

Ürdün sınırındaki Ağvar bölgesinde yaklaşık 10 bin Filistinli yaşıyor, bunlardan 5 bini Kuzey Ağvar'da çadır ve baraka evlerde kalıyor. İsrail yönetimi, hayvancılıkla geçimlerini sağlayan Ağvar halkının ev inşa etmesine izin vermiyor.

İsrail, 30 Mart 1976'da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymuştu. Filistin halkı, olayı protesto etmek için genel grev düzenlemiş, İsrail güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu 6 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Bu nedenle Filistinliler her yıl 30 Mart'ta, 'Filistin Toprak Günü' kapsamında programlar düzenleyerek, kayıplarını anıyor.

Kaynak: AA