Rousseff İçin Soruşturma Yolu Açılması

Brezilya Devlet Başkanı Rousseff: 'Bir erkeğe karşı takınamayacakları tutumu bana karşı takındılar. Kalbimin derinliklerinde kadınlara karşı ön yargının ulaştığı seviyenin yasını tutuyorum'

Brezilya'da Ulusal Kongrenin alt kanadında yapılan oylamada, görevden alınması talebiyle hakkında soruşturma açılmasına karar verilen Devlet Başkanı Dilma Rousseff, 'Bir erkeğe karşı takınamayacakları tutumu bana karşı takındılar.' dedi.

Rousseff, düzenlediği basın toplantısında, erkek olsa kendisine farklı muamele edileceğinden emin olduğunu söyledi. Brezilya'daki kadın düşmanlığının halihazırdaki meselenin de 'güçlü unsurlarından biri' olduğunu ifade eden Rousseff, 'Bir erkeğe karşı takınamayacakları tutumu bana karşı takındılar. Kalbimin derinliklerinde kadınlara karşı ön yargının ulaştığı seviyenin yasını tutuyorum.' diye konuştu.

Rousseff'in söylemleri, cinsiyetçi olduğu gerekçesiyle feministler tarafından eleştiri aldı.

Rousseff, Kongrenin alt kanadında yapılan oylamadan sonra yaptığı açıklamada, hakkında soruşturma açılması yönündeki çabalara çok öfkelendiğini belirterek yanlış bir şey yapmadığını, vicdanının rahat olduğunu ve uğradığı haksızlıkla mücadele edeceğini söylemişti.

Baskılara boyun eğmeyeceğini ve istifa etmeyeceğini vurgulayan Rousseff, şahsını hedef alan suçlamaları, 'demokrasiye karşı şiddet eylemi' olarak nitelendirmiş ve siyasi rakiplerinin organize ettiği bir darbenin kurbanı olduğunu ileri sürmüştü.

Kongrenin alt kanadında yapılan ve devlet başkanının yargılanmasının önünü açan gensoru, 137'e karşı 367 oyla kabul edilmişti. Oylamada 7 milletvekili çekimser kalmış, 2 milletvekili ise oylamaya katılmamıştı.

Senato tarafından oluşturulacak özel bir komite, Rousseff'in mahkemede yargılanmasının önünü açan gensoru önergesini görüşecek. Yolsuzluk davası açılıp açılmamasının oylanacağı Senato'da aleyhine sonuç çıkması durumunda Rousseff'in görevi 180 günlüğüne askıya alınabilecek.
Kaynak: AA