Rahim Ağzı Kanserinden Korunmanın Yolları

Opr. Dr. Ayşegül Gümrah Tuncel, halk arasında rahim ağzı kanseri olarak bilinen serviks kanserinin kadınlar arasında hızla yayıldığına dikkat çekerek, cinsel yolla bulaşan HPV virüsü nedeniyle yaylım gösteren bu kanser türünde sigara kullanımının da başlıca sorumlular arasında yer aldığını kaydetti.

Rahim Ağzı Kanserinden Korunmanın Yolları
Memorial Dicle Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Opr. Dr. Ayşegül Gümrah Tuncel, rahim ağzı kanserine karşı alınması gereken önlemler ve PAP smear testinin önemi hakkında bilgi verdi. Rahim ağzı kanserinin oluşum nedeninin tam olarak bilinemediğini ancak bununla birlikte bazı risk faktörlerinin kansere yakalanma riskini arttırdığını anlatan Tuncel, “Serviks kanserinin gelişimindeki en önemli risk faktörü HPV’dir. Tamamından HPV virüsünün sorumlu olduğu rahim ağzı kanseri nedeniyle her 2 dakikada 1 kadın hayatını kaybetmektedir. Bu kayıpların en önemli sebebi ise gerekli tarama testlerin ve kontrollerin zamanında yapılmamasıdır. 100 den fazla tipi olan bu virüsün bazı tiplerinin kanser gelişiminde rol oynadığı tespit edilmiştir. HPV cinsel yolla bulaşmaktadır. Genital siğillere yol açtığı gibi hiçbir bulgu da vermeyebilir. Ayrıca sigara kullanımı da tüm kanserlerde olduğu gibi rahim ağzı kanseri için önemli bir nedendir” dedi.

“SMEAR TESTİ İLE ERKEN TEŞHİS MÜMKÜN”

Rahim ağzı kanserinin düzenli muayene ve tarama programları ile kontrol altına alınabilen, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir kanser türü olduğunu kaydeden Tuncel, “Günümüzde bu kanserin taramasında kullanılan en yaygın yöntem PAP smear testidir. Aktif cinsel yaşamı olan her kadının yılda bir kez düzenli olarak yaptırması gereken smear testi ile rahim ağzında henüz kansere dönüşmemiş ancak kanserin ön lezyonları olan anormal yapılar tespit edilerek, hasta tam olarak sağlığına kavuşturulmaktadır” diye konuştu.

“DÜZENLİ KONTROLLER İHMAL EDİLMEMELİ”

21 yaş üzerindeki aktif cinsel yaşamı başlamış tüm kadınların 3 yılda bir kez smear testi yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Tuncel, şunları kaydetti:

“Eğer aktif cinsel yaşam bu yaştan önce başlamışsa, başlanan yaştan itibaren ilk üç yıl içinde smear testi yapılması önerilir. Testler menopoz sırasında da aksatılmamalıdır. 65 yaşından sonra, hastanın o zamana kadar en az üç normal smear testi sonucu bulunuyorsa, doktorunun bilgisi ile smear testlerine son verilebilir. Ayrıca smear testinde şüpheli bir durum görülmüşse, test daha sık aralıklarla yapılabilir ya da ileri tetkik uygulanabilir. Rahim ağzı kanserine neden olan virüse karşı geliştirilen aşı koruyucu bir yöntemdir, ancak daha önce virüsle temas ederek enfekte olmuş kişilere tedavi edici özelliği yoktur. İdeal aşı yapılma dönemi 9-12 yaş arası olup, en geç 26 yaşına kadar yapılması önerilmektedir. Ancak ileri yaşlarda da koruma amaçlı aşı yapılmasında sakınca bulunmamaktadır. Erkek çocuklara da yapılmasında fayda vardır, çünkü cinsel yolla bulaşmaktadır. Aşı uygulanmış olanlara yıllık smear tarama testi yapılmalı, yılda bir kez jinekolog tarafından muayene olunmalıdır.”
Kaynak: İHA