'Marmara Denizi'nde Midye Çiftlikleri Kurulmamalı'

GÜMÇED Genel Başkanı Önürmen: 'Erdek, Kapıdağ ve Bandırma üçgeninde onlarca midye çiftliği kurulması yönünde girişimler yapılıyor. Bunun sadece insan sağlığına değil, bölgedeki balıkçılığa, hatta turizme de ciddi etkisi var'

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Genel Başkanı Adnan Önürmen, sağlık, balıkçılık ve turizmi olumsuz etkilemesi nedeniyle Marmara Denizi'nde midye çiftliklerinin kurulmaması gerektiğini savundu.

Önürmen, yaptığı yazılı açıklamada, sadece Erdek Körfezi için 9 midye çiftliği kurulması talebinin bulunduğunu belirtti.

'Marmara Denizi'ne kıyısı bulunan Bandırma, Kapıdağ, Erdek, Gemlik gibi bölgelerde aşırı şekilde midye çiftliği kurma talebi, denizlerin ne kadar kirlendiğinin açık bir göstergesi.' değerlendirmesinde bulunan Önürmen, dernek olarak bu çiftliklerin kurulmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

Deniz kirliliğinin en önemli nedeninin, suda oksijen miktarının azalması olduğuna işaret eden Önürmen, şu ifadeleri kullandı:

'Midye üretimi, denizlerdeki oksijen miktarının azalmasında baş faktör. Midye, zehirli bir besin özelliğine sahip. Kirlilik arttıkça denizlerde midye çoğalır. Midyeler suyu süzerken, suda bulunan civa, kurşun, kalay, bakır, arsenik ve kadmiyum gibi ağır metalleri de bünyelerine alır ve biriktirir. Buna bağlı olarak organ hastalıkları başta olmak üzere karaciğer kanseri, böbrek yetmezliği, beyin hasarları ve kan kanseri türlerine davetiye çıkarır. Erdek, Kapıdağ ve Bandırma üçgeninde onlarca midye çiftliği kurulması yönünde girişimler yapılıyor. Bunun sadece insan sağlığına değil, bölgedeki balıkçılığa ve hatta turizme de ciddi etkisi var. Çünkü midye çiftliği kurulacak koylar, halka ve denizciliğe tamamen kapanıyor.'

Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşları göreve çağırdıklarını vurgulayan Önürmen, 'Kirlilik üzerinden hazırlanan Marmara Denizi'ndeki bu tür projelere kesinlikle karşı çıkılmalı. İnsan sağlığına bu denli olumsuz etkisi bulunan çiftliklere yönelik kapatma başta olmak üzere ciddi yaptırımlar getirilmelidir.' ifadelerini kullandı.

Önürmen, bir heyetle Bandırma, Kapıdağ ve Erdek'te incelemelerde bulunarak midyenin kötü etkileyeceği unsurları içeren rapor hazırladıklarını, bu doğrultuda elde ettikleri tespitlerle yargıya başvuracaklarını bildirdi.
Kaynak: AA