'Grexit Tekrar Masaya Gelebilir'

Yunan Avrupa ve Dış Politikalar Vakfı ekonomisti Filinis: 'Eğer görüşmelerde kısa zamanda bir uzlaşmaya varılamazsa, Grexit tekrar masaya gelebilir' MacroPolis analiz şirketinin baş analisti Giakoumis: 'Bu noktadan sonra teknik değil politik müzakereler başlayabilir. Daha geniş bir gündemi içeren daha üst düzey bir anlaşma sağlanmasına çalışılabilir. Bu politik gündem sığınmacı krizi gündemini bile içine alabilir'

Yunanistan ve kreditörleri arasındaki aylardır sürüncemede kalan reform ve kurtarma paketi görüşmeleri yaklaşık bir hafta sonra tekrar başlarken, yakınlaşma sağlansa da uzmanlara göre 'Grexit' dahil her ihtimal halen masada.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan, Yunan Avrupa ve Dış Politikalar Vakfı'ndan ekonomist Kyriakos Filinis, görüşmelerin yakın zamanda sonuçlanmaması durumunda 'Grexit' korkusunun tekrar doğabileceğini söyledi.

Filinis, vergi reformu, emeklilik sistemi, özelleştirme fonu ve batık kredilerin yönetimi gibi konuların yakınlaşma olsa da halen çözülemediğine işaret ederek, Avrupa Birliği Kurumları ve Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında da borç erteleme gibi konularda anlaşmazlıklar bulunduğunu ifade etti.

Hem hükümet tarafından hem de AB tarafından 'Grexit'in bir seçenek olmadığına dair açıklamalar geldiğine işaret eden Filinis, 'Eğer görüşmelerde kısa zamanda bir uzlaşmaya varılamazsa, Grexit tekrar masaya gelebilir' dedi.

Filinis, IMF'nin geçen yaz uzlaşılan reformların ne kadar işe yarayacağı noktasında şüpheleri olduğunu vurgulayarak, Yunan hükümetinin IMF'ye karşı aldığı olumsuzu tavırda bunun yanı sıra mali hedefler ve yapısal reformların uygulanmasında kurumun 'çok katı' olmasının da etkili olduğunu kaydetti.

- Sığınmacı krizi de müzakerelere girebilir

MacroPolis analiz şirketinin baş analisti Manos Giakoumis ise hükümetin bu hafta, kreditörlerle nihai anlaşma sağlanmadan reformları meclisin onayına sunmasını 'beklenmedik' olarak niteleyerek, bu hamleye rağmen hala uzlaşılamayan birçok konunun bulunduğunu dile getirdi.

Reformların Yunanistan bütçesinin 2018'e kadar yüzde 3,5 faiz dışı fazla vermesi hedeflenerek oluşturulduğunu anımsatan Giakoumis, bu hedefe ulaşmak için yaklaşık 500 milyon avro getirmesi planlanan KDV'nin daha da fazla arttırılarak yüzde 23'ten 24'e çıkarılmasının da konuşulduğunu anlattı.

Giakoumis, kreditörler ve hükümet arasında önemli bir yakınlaşma sağlansa da hala ciddi görüş ayrılıklarının bulunduğunu savunarak, 'Vergiden muafiyet üst sınırı ve emeklilik gibi konular iki taraf içinde kırmızı çizgi haline geldi. Eğer çözülmezse ciddi engeller oluşturabilir' şeklinde konuştu.

Eğer sorunlar teknik heyetler ve ekonomi yönetimi arasında çözülemezse bir üst aşamaya geçileceğini kaydeden Giakoumis, 'Bu noktadan sonra teknik değil politik müzakereler başlayabilir. Daha geniş bir gündemi içeren daha üst düzey bir anlaşma sağlanmasına çalışılabilir. Bu politik gündem sığınmacı krizi gündemini bile içine alabilir' değerlendirmesinde bulundu.

Giakoumis, hükümetin bu belirsiz dönemi sona erdirmek için, kreditörlerin de yeni bir krize yol açmamak amacıyla bir an önce görüşmeleri sonlandırmak istediğine dikkati çekerek, 'Eğer görüşmeler başarısız olursa, bu kimsenin işine gelmez' ifadelerini kullandı.

Borç batağındaki Yunanistan ile kreditör kuruluşlar olan Avrupa Komisyonu (EC), Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve IMF arasındaki 86 milyar avroluk kurtarma paketinin kredi dilimlerini serbest bırakacak gerekli reformlara ilişkin gözden geçirme süreci tarafların aralarındaki anlaşmazlıklar nedeniyle aylardır aralıklarla devam ediyor.

Kaynak: AA