GRAFİKLİ - 'Geri Kabul'ün Bir Aylık Bilançosu

Türkiye ile AB arasında düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele amacıyla varılan mutabakatta bir ay geride kaldı Bu süre zarfında yaklaşık 6 bin göçmen Yunan adalarına ulaştı, 3 bine yakın göçmen de umut yolculuğunda yakalandı Yunanistan'dan Türkiye'ye 315 göçmen iade edilirken 5 göçmen de umuda yolculukta hayatını kaybetti.

RAMAZAN ERCAN - Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele amacıyla imzalanan Geri Kabul Anlaşması'nın yürürlüğe girdiği bir ayda 6 bin göçmen Yunan adalarına ulaşırken, 3 bine yakın göçmen de umut yolculuğunda yakalandı.

Anlaşma kapsamında Yunanistan'dan Türkiye'ye 315 göçmen iade edildi, 5 göçmen de umuda yolculukta Ege Denizi'nde boğuldu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında göçmenlerin geri kabulü ve değişimi, düzensiz göç ile insan kaçakçılığıyla mücadele amacıyla 18 Mart'ta Brüksel'de varılan mutabakata rağmen umuda yolculuk azalarak da olsa sürüyor.

Geri Kabul Anlaşması'nın yürürlüğe girdiği 20 Mart'tan bu yana geçen bir aylık sürede Ege Denizi'ndeki hareketlilik önceye nazaran azalsa da devam ediyor.

- Geçenler 10'da, yakalananlar 3'te bire düştü

Anlaşma öncesinde yasa dışı yollardan ayda yaklaşık 50 bin civarında göçmenin ulaştığı Yunan adalarına son bir ayda ayak basan kişi sayısı yaklaşık 6 bin olarak gerçekleşti.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin yasa dışı göç ve arama kurtarma faaliyetleri kapsamında yürüttüğü çalışmalarda ayda 8-9 bin göçmen yakalanırken, bu sayı anlaşmadan sonraki ilk ayda 2 bin 800 civarında gerçekleşti.

Yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçenlerin sayısı 10'da bire, yakalananların sayısı da 3'te bire düştü.

- 315 göçmen iade edildi

Mutabakat kapsamında, 4 Nisan'da başlayan iadeler kapsamında Yunanistan'dan çoğunluğu Pakistan uyruklu 315 göçmen Türkiye'ye gönderildi.

Midilli Adası'ndan gemilerle gönderilen ve Dikili Limanı'ndan Türkiye'ye giriş yapan göçmenler, işlemlerinin ardından Kırklareli'ndeki kampa gönderildi.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra Ege Denizi'ndeki ilk ölüm haberi ise 9 Nisan'da geldi. Kuşadası açıklarında Sisam Adası'na geçmeye çalışan göçmenleri taşıyan lastik şişme botun Yunan karasularında batması sonucu biri çocuk 5 göçmen boğularak hayatını kaybetti.

- Geri Kabul Anlaşması

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de varılan mutabakata göre, Türkiye, kendi topraklarından Yunan adalarına 20 Mart'tan itibaren geçtiği kanıtlanan, bu ülkeye iltica başvurusu yapmayan ya da başvurusu reddedilen göçmenleri geri kabul ediyor.

Türkiye'ye geri gönderilen Suriyeli göçmenler kamplara yerleştirilirken, diğer göçmenler ülkelerine geri gönderilmek üzere farklı illerde bulunan Geri Gönderme Merkezlerine yönlendiriliyor.

Türkiye'ye gönderilen her bir Suriyeli göçmene karşılık kayıtlı Suriyeli sığınmacılardan biri AB ülkelerine gönderiliyor.

Kaynak: AA