ETİ Şifalık, İskeleti Müzelik Oldu

Av sezonu boyunca yakalanan köpek balıklarının eti kanser hastalarına dağıtılırken, geriye kalan iskeleti ise dünyada ilk, Türkiye’de tek olan Deniz Canlıları Müzesi’nde yerini alacak.

ETİ Şifalık, İskeleti Müzelik Oldu
Balıkçı Kenan ismiyle bilinen Kenan Balcı, her sezon olduğu gibi bu balık sezonunun da sona ermesiyle yeni çeşitlerini Deniz Canlıları Müzesi’ne eklemeye hazırlanıyor.

Her balık sezonu sonrası Deniz Canlıları Müzesi’ne yenilerini eklediğini söyleyen Kenan Balcı, “Yaklaşık 30 yılı aşkın süredir Deniz Canlıları Müzesini büyüterek devam ediyoruz. Bu balık sezonu boyunca da yakalanan müzelik balıklar var. Bunlar arasında en büyüğü karasularımızda şimdiye kadar görülen yaklaşık 2 ton ağırlığında, 5 metre boyunda, en küçüğü 3 metre boyunda, 500 kilo ağırlığında 10 tane köpek balığının yanı sıra fener balığı, orkinos, domuz balığı, yılan balığı gibi bir çok çeşit bulunmaktadır.Deniz Canlıları Müzesinin bu yeni sakinlerinden köpek balığının etini iyi geldiği bilinen kanser hastalarına dağıttık. Kalan iskeletini ise müze için gerekli işlemlerden geçirerek son aşamasına geldik. Artık bu aşamadan sonra müzedeki yerlerini alacaklardır”.

TÜRK KARASULARINDA GÖRÜLEN BÜTÜN BALIKLAR BU MÜZEDE

Dünyada ilk Türkiye’de tek olan bin 500’den fazla balık çeşidinin yer aldığı Deniz Canlıları Müzesini nasıl oluşturduğunu da anlatan Balıkçı Kenan Balcı, “Balıkçı tezgahıma zaman zaman gelen öğrenciler öğretmenlerin verdiği ödev doğrultusunda farklı balık çeşitleri hakkında bilgi alıp görmek istiyorlardı. Ancak bazı balıklar mevsimlik olduğundan tezgahlarda yer almıyordu. Ben de bu balıkları nasıl saklarım diye düşünürken araştırırken,deneme yanılma yöntemiyle mumyalamaya başladım. Aradan yaklaşık 30 yıl geçti ve bugün Türk karasularında görülebilecek bin 500’den fazla balık çeşidini Deniz Canlıları Müzesine kazandırdım. Burada kalamardan, ahtapota, köpek balığından, kılıç balığına, palamuttan fenere, vatozdan, orkinosa kadar bin 500 balık türünü görmem mümkün.Her balık sezonu boyunca yakaladığımız ilgi çekici balık türlerini bekletiyor ve sezon bitince hazırlayarak müzemize koyuyoruz”.

“DENİZ CANLILARI MÜZESİ ÜCRETSİZ”

Beylikdüzü’ndeki Deniz Canlıları Müzesi’nin ücretsiz gezilebileceğini hatırlatan Balıkçı Kenan, ziyaretçilerden tek isteğinin denizi korumak olduğunu söyledi.



Balıkçı Kenan, “Bu müzeyi oluşturma amacımın arkasında deniz canlılarını tanıtmak ve denizi sevdirmektir. Buraya gelenler ilk önce bir ürperiyorlar sonra merakla her balığı incelemeye başlıyorlar. Sonra da bir hayranlık başlıyor.Bütün bunları görünce ben de mutlu oluyorum. Deniz canlıları müzemizin ziyaretçilerinden tek bir şey istiyorum o da denizlerimizi koruyup burada da bir dünya olduğunun bilincinde olmalarıdır”.
Kaynak: İHA