Erzurum'da 'Nitelikli Dolandırıcılık' Davası

Erzurum'da, maket üzerinden satışa sunduğu konutları teslim etmeyerek nitelikli dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla hakkında 400 yıldan bin 400 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Ahmet Metin Karadayı'nın yargılanmasına başlandı Soruşturma aşamasında adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmasına karar verilen sanık Karadayı hakkında, bu şartı yerine getirmediği ve duruşmaya katılmaması nedeniyle yakalama emri çıkarıldı.

Erzurum'da, Karadayı Konut Yapı Mimarlık Mühendislik İnşaat Taahhüt firması tarafından maket üzerinden satışa sunulan ancak inşa edilmeyerek hak sahiplerine teslimi yapılmayan konut projeleriyle dolandırıcılık yapıldığı iddiasıyla firma sahibi ve yönetim kurulu başkanı Ahmet Metin Karadayı hakkında 400 yıldan bin 400 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın görülmesine başlandı.

Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasına, sanık Ahmet Metin Karadayı katılmazken, çok sayıda müşteki ve avukatları katıldı.

Müşteki Kazim Cimilli, mahkemede verdiği ifadede, 'New City' projesinin olduğu yerde daha önce 60 metrekarede tapulu dairesi bulunduğunu, bu projeden 120 metrekarelik daire verilmesi şartıyla dairesini noter sözleşmesiyle devrettiğini ve devir karşılığında söz verilen konut yapılmadığı için mağdur olduğunu belirterek şikayetçi olduğunu söyledi.

Müştekilerden Katip Tambaş da 2014 Şubat ayında Hasani Basri Mahallesi'ndeki projeden 44 bin lira karşılığında bahçe katı almak için sözleşme yaptığını ve parayı elden peşin teslim ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

'Hatta o tarihte bin liralık indirim istemiştim. Çalışanlar sorun çıkarınca sanık Ahmet Metin ve kardeşi Murat, çalışanlarına 'bin lira için vatandaşı geri çevirmeyin' dediler. Yani anladığınız tuttuklarına veriyorlardı. Sonradan bu projenin yapılacağı arsanın sanık adına olmadığını, sonradan da yine el değiştirdiğini öğrendik. Şikayetçiyim. 6 blok yapılacaktı, 72 bahçe katı vardı ancak bu bahçe katlarını 390'a yakın kişiye sattıklarını öğrendik. Bizlerden aldığı paraları İstanbul'da yaptıkları inşaatlara aktardılar.'

Müşteki Fikriye Çınar ise beyanında, 2011 yılında Çat yolundaki Yıldızkent adıyla geçen projeye girdiğini, 38 bin lira peşin ödediğini, bir yıl içinde teslim edileceğini söyledikleri konutun inşa edilmediğini belirterek, 'Teslim edilmeyince belediyenin imar izni vermediğini, bundan dolayı burayı iptal ettiklerini, bizi Hasan Basri Projesine kaydırdığını belirttiler. Eşimin olmadığını, yaşlı annemin olduğunu bildiklerinden benim dairemin dolaplarını da kendilerinin yaptıracaklarını söylediler ancak ne daire yapıldı ne de talebime rağmen param iade edildi.' dedi.

- 'Yakalama emri çıkarıldı'

Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan ve daha önce 'haftada bir ikametinin bulunduğu yerdeki polis merkezine giderek imza vermesi' şeklinde uygulanan adli kontrol şartına uymadığı belirlenen sanık Ahmet Metin Karadayı hakkında yakalama emri düzenlenmesine karar vererek, eksik bilgi ve belgelerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

Karadayı Konut Yapı Mimarlık Mühendislik İnşaat Taahhüt firmasının sahibi ve yönetim kurulu başkanı Ahmet Metin Karadayı hakkında, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Karadayı'nın, Erzurum Palandöken ilçesi sınırları içinde bir kısmını Erzurum Büyükşehir Belediyesinden ihale yoluyla aldığı, bir kısmını da konut karşılığı müştekilerden topladığı parseller üzerinde hazırladığı konut projesini yapmayarak, para ya da arsa karşılığı satış yaptığı 200 müştekiyi dolandırdığı belirtildi.

Karadayı hakkında her bir müşteki için ayrı ayrı 2 yıldan 7 yıla kadar olmak üzere toplam 400 yıldan bin 400 yıla kadar hapis istemiyle ilk olarak asliye ceza mahkemesinde açılan dava, bu mahkemenin suçun niteliği itibarıyla görevsizlik kararı vermesi üzerine iddianame Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.
Kaynak: AA