ATSO Başkanı Çinçin Açıklaması

''Hatay Serbest Bölgesi'nin kurulması için bir adım atılması gerekmektedir''.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay'da üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak, işletmeleri ihracata yönlendirmek ve uluslararası ticareti geliştirmek için Hatay Serbes Bölgesi'nin kurulması gerektiğini belirtti.

Çinçin, yazılı açıklamasında, Hatay'ın büyük uluslararası pazarlara yakınlığıyla ve iki önemli gümrük kapısına sahip olması bakımından önemli konumda olduğunu kaydetti.

Kentin, sahip olduğu coğrafi ayrıcalığı en iyi şekilde değerlendirebilecek ideal bir yerde olduğunu ifade eden Çinçin, açıklamasında şunlara yer verdi:

''Bugün, Hatay, özellikle nakliye, sanayi, deniz ticareti ve turizm alanında hızla gelişen bir şehirdir. Hatay, Türkiye'nin 4'üncü büyük limanı olan İskenderun Limanı'na sahiptir. İskenderun Limanı'nın yıllık yük kapasitesi 8,7 milyon tondur. İskenderun Limanı, Akdeniz'in kuzeydoğusunda konuşlanmakta olup, Orta Doğu ülkelerine olan aktarma trafiğine hizmet vermektedir. Bu bakımdan, aktarma limanı olarak önemli bir role sahiptir. Hatay'da üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak, işletmeleri ihracata yönlendirmek ve uluslararası ticareti geliştirmek için Hatay Serbest Bölgesi'nin kurulması için bir adım atılması gerekmektedir. Serbest bölgeler bir çok idari ve hukuki düzenlemeden muaf olan yatırımcıları bölgeye yönlendirmek için teşviklerin verildiği ülkenin diğer kısımlarından ayrılan yerlerdir. Kurulmalarındaki temel amaç ihracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak.''

Çinçin, Hatay Serbest Bölgesi'nin kurulmasının Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın en önemli hedeflerinden biri olduğunu bildirdi.
Kaynak: AA