'Uyku uyuyamıyoruz, köyü taşıyın'

Bolu'nun Eskiçağa köyü sakinleri, dağdan düşen kayalar nedeniyle korku içinde yaşıyor Köy muhtarı Karaduman: 'Köyün korkulu rüyası olan bu kayaların kaldırılmasını ya da köyümüzün buradan başka bir yere taşınmasını talep ediyoruz'.

'Uyku uyuyamıyoruz, köyü taşıyın'
Bolu'nun Yeniçağa ilçesine bağlı Eskiçağa köyünün sakinleri, dağdan yuvarlanan kayalar nedeniyle korku içinde yaşıyor. Köylüler ya kayaların kaldırılmasını ya da köyün taşınmasını istiyor.

Yeniçağa'ya bağlı 64 haneli yaklaşık 150 kişinin yaşadığı Eskiçağa köyünde bazı evlere, yamaçtaki tonlarca ağırlıktaki kayaların düşme riski bulunuyor. Zaman zaman kopan kaya parçaları ev ve ahırlara zarar veriyor. Özellikle havanın yağışlı olduğu günlerde köylüler kayaların koparak evlerine düşeceği korkusuyla yaşıyor.

Kayaları, kopmaması için kalaslarla tutturmaya çalışan köylüler, yetkililerden yardım bekliyor.

Köy muhtarı Ramazan Karaduman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köydeki 64 haneden 55'inde oturanların bulunduğunu belirterek, dağın yamacındaki kayaların bir işyeri ve 9 ev ile Yıldırım Beyazıt Han tarafından yaptırılan tarihi hamamı tehdit ettiğini anlattı.

Tedbir alınması amacıyla yaklaşık 20 yıl önce girişimde bulunulduğunu aktaran Karaduman, 'Ancak 2007 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla burası Afete Maruz Bölge ilan edilmiş. Buna rağmen genel hayata etkisizlik raporu verilmiş. Şu anda genel hayata etkililik raporunun verilmesi lazım. Bunu da almak için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz.' diye konuştu.

Köyü tehdit eden kayaların bir an önce kaldırılması gerektiğini belirten Karaduman, şöyle devam etti:

'Köyün korkulu rüyası olan bu kayaların kaldırılmasını ya da köyümüzün buradan başka bir yere taşınmasını talep ediyoruz yetkililerden. Bu, elzem ve ivedilikle yapılması gereken bir şey. Önceki yıllarda bir otomobilin yarısı büyüklüğünde kaya Şaban Çiftçi ağabeyimizin ahırına girmiş. Buna rağmen hiçbir önlem alınmamıştır. Önceki yıllarda gelen yetkililer, bu kayaları mahalli imkanlarla bertaraf edebileceğimizi söylese de bizim bunu yapmamıza imkan ve ihtimal yok çünkü köyümüzün nüfusu yaşlı.'

- 'Geceleri uyuyamıyorum' -

Köy sakinlerinden Şaban Çiftçi de yaklaşık 7-8 yıl önce dağın yamacından kopan kaya parçalarının evine düştüğünü anlattı.

Çiftçi, '7 tane taş birden geldi. O zamanlarda kar çoktu ve donmuş vaziyetteydi. Kar nedeniyle taşlar yavaş yavaş geldi. Bunlardan da 2 tanesi ahırıma girdi. Ahırın içine düşen kayalar küçük olduğu için hayvanlara zarar vermedi' dedi.

Dağın yamacındaki kayaları kalaslarla tutturmaya çalıştıklarını dile getiren Çiftçi, 'Korkudan geceleri uyku bile uyumuyorum. En küçük gürültüde acaba taş mı geldi diye fırlayıp dışarı bakıyorum. Çok zor durumdayım.' şeklinde konuştu.

- Çalışma başlatıldı

Bolu İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü yetkilileri, incelemeler sonucunda kayaların hareket ettiği kanaatine varıldığını, incelemelerin devam ettiğini bildirdi. Yetkililer, köyün durumuyla ilgili yazışmaların sürdüğünü, yapılan görüşmelerin ardından çıkan sonuca göre çalışma yapılacağını kaydetti.
Kaynak: AA