'Mutlu Şehir Sinop' Turistlere 'Mutluluk' Vaat Ediyor

TÜİK'in 2014 ve 2015 verilerine göre Türkiye'nin en mutlu ve yaşam memnuniyeti en yüksek ili olan Sinop, yaklaşan yaz sezonu öncesi kente gelecek turistlere 'mutluluk' vaat ediyor Vali Çetinkaya: 'İnsanlar yılın büyük bölümünü çalışarak geçiriyorlar, bu anlamda kendilerini sıfırlamak isteyenler için Türkiye'nin en mutlu şehrinin en doğru tercih olduğunu düşünüyoruz' 'Turistlere çağrımız, tatilinizi mutlu geçirmek istiyorsanız, Türkiye'nin en mutlu şehri Sinop'u tercih edin'.

GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2014 ve 2015 verilerine göre Türkiye'nin en mutlu ve yaşam memnuniyeti en yüksek ili olan Sinop, yaklaşan yaz sezonu öncesi kente gelecek turistlere 'mutluluk' vaat ediyor.

Tarihi, kültürel yapısı ve doğal güzelliklerinin yanı sıra TÜİK tarafından, çeşitli kategorilerde açıklanan verilerde ilk sıralarda yer alan Sinop, bu özelliklerini turizm alanında değerlendirmeyi hedefliyor.

Vali Yasemin Özata Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sinop'un son yıllarda büyüyen bir turizm potansiyeli olduğunu söyledi.

Sinop'un 175 kilometre denize sınırı olan bir kent olduğunu anımsatan Çetinkaya, bunun 100 kilometresinin denize girilmeye uygun kumsallardan oluştuğunu dile getirdi.

-'12 ay boyunca Karadeniz'in o hırçın dalgaları yok'

Karadeniz'de coğrafi konum olarak hem kuzeyinde hem güneyinde denize sahip tek ilin Sinop olduğuna işaret eden Vali Çetinkaya, 'Güneye bakan bölüme biz iç deniz diyoruz. Dolaysıyla Karadeniz'in güneye bakan tek denizi. Yani Karadeniz'de bir Akdeniz düşünün. 12 ay boyunca Karadeniz'in o hırçın dalgaları yok, gayet sakin bir deniz. Aslında kentte turizm hareketliliğini sağlayan bu olmuş.' dedi.

Vali Çetinkaya, Tarihi Sinop Cezaevi ve Müze'si ve Tatlıca Şelaleleri başta olmak üzere daha birçok tarihi ve doğal güzelliklere sahip kentin, yaz sezonu öncesi turizm alanında iddialı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

'Belki elimizi güçlendiren en güçlü argümanımız, Türkiye'nin en mutlu şehri olması. Bu bizim reklam amaçlı kendi kullandığımız bir şey değil. TÜİK'in resmi verilerine göre Sinop en mutlu ve yaşam memnuniyeti en yüksek il çıkmıştır. Bunu zaten Sinop sokaklarında gezdiğiniz zaman çok rahat görebilirsiniz. Burada insanlar koşturmaca ve bir telaş içerisinde değil, gayet rahat, huzurlu bir ortamda hayatlarını devam ettirirler. Trafik ışıkları yok, düşünün trafik bile kendi halinde akıyor. Dinlenme ve huzur anlamında Sinop'un karşısına rakip olarak çıkacak bir il yoktur diye düşünüyorum.'

- 'En doğru tercih en mutlu şehir'

İnsanların bütün bir yılın yorgunluğunu kısa süre içerisinde yaptıkları tatillerle atmaya çalıştıklarına dikkati çeken Çetinkaya, şu ifadeleri kullandı:

'İnsanlar yılın büyük bölümünü çalışarak geçiriyorlar, bu anlamda kendilerini sıfırlamak isteyenler için Türkiye'nin en mutlu şehrinin en doğru tercih olduğunu düşünüyoruz. Zaten daha önce ilimizi ziyaret eden turistlerin bize gönderdikleri mesajlardan ne kadar huzur ve mutluluk duyduklarını görüyoruz. Mesela burada evlerin birinci katında demir korkuluklar yoktur, manavlar akşamları meyvelerinin üzerini sadece bir örtü ile kapatır, dükkanının içerisine alıp kitleme gereği duymuyor. Bunlar içinde yaşayan insanların dikkatini çekmeyebilir ama dışarıdan gelen insanların bir hayli dikkatini çekiyor. Belki yıllar önce Türkiye'nin her yeri böyleydi ancak günümüzde artık böyle kentler çok az kaldı.'

Asayiş anlamında da Türkiye'nin en huzurlu kentlerinden biri olduklarını vurgulayan Vali Çetinkaya, 'Turistlere çağrımız, tatilinizi mutlu geçirmek istiyorsanız Türkiye'nin en mutlu şehri Sinop'u tercih edin. Çünkü dediğimiz gibi bu bizlerin reklam olarak kullandığı bir slogan değil, TÜİK'in resmi verileri.' diye konuştu.

Çetinkaya, turizmde 2016 yılı hedeflerinin 1 milyon turisti ağırlamak olduğunu kaydetti.
Kaynak: AA