'Hürmet' Sergisi Sanatseverlerle Buluşacak

Tezhip sanatçısı Rabia Koraltan'ın Kutlu Doğum Haftası'na özel sergisi, 20 Nisan'da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde açılacak.

Tezhip sanatçısı Raiba Koraltan'ın 'Hürmet' sergisi, İstanbullu sanatseverlerle buluşacak.

Zeytinburnu Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşecek sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan sergi küratörü Mehmet Lutfi Şen, tezhip sanatçısı Koraltan ile 1990'lı yıllarda Tuğra Projesi ile tanıştığını belirtti.

Sanatseverlere sunacakları 'Hürmet' projesini, Kutlu Doğum Haftası kapsamında bir yıl önce planladıklarını, ifade eden Şen, şöyle konuştu:

'Koraltan, tezhip alanında en iyi hocalarla çalıştı. Sanatçı sergideki tezhiplerini Ali Toy, Savaş Çevik, Fuat Başar, Fevzi Gönenç gibi hat üstatlarının eserleriyle hazırladı. Bu sergiyi, sanatçının tuğra çalışmaları sonrasında 20 yıllık süreçte Peygamber aşkını ifade eden eserlerden yapılan özel bir seçki olarak sanatseverlere sunuyoruz.'

Serginin kataloğunun da özel bir çalışma sonucu ortaya çıktığına dikkati çeken Şen, kataloğa kritik yazısı ile katkı sağlayan hattat Doç. Dr. Süleyman Berk'e ve sergiye ev sahipliği yapan Zeytinburnu Belediyesine teşekkür etti.

Sergi, 20 Nisan'da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluşacak.

- Rabia Koraltan hakkında

İstanbul doğumlu, Üsküdar Türk Kız Koleji mezunu, 3 çocuk annesi sanatçı, 1989 yılından itibaren, Türk çini motiflerini, yazma kitap süslemelerini, Osmanlı süsleme sanatının muhtelif örneklerini kendine özgü renklerle çalıştı.

Koraltan, 1992 yılından itibaren ihtişam zarafet ve şahsiyetlerini tuğralarına yansıtan Osmanlı Padişah fermanlarını inceleyerek, bunları yapmak, yeni nesle daha yakından tanıtmak için asıllarına sadık kalarak akrilik boya ile ipek üzerine aksettirdi.

Rabia Koraltan eserlerini, yurt içindeki birçok karma sergide ve Ankara Devlet ve Resim Heykel Müzesi, Arif Hikmet Koyunoğlu Galerisi, İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Taksim Sanat Galerisi, İstanbul Tarık Zafer Tunaya Sanat Merkezi’nde, bütün padişahların tuğralarını ihtiva eden kişisel sergilerinde bir koleksiyon olarak ziyaretçilerin beğenisine sundu.

Tezhip ağırlıklı çalışmalarından oluşan 'Ah mine'l-aşk' isimli sergisini Dolmabahçe Müzesi Sanat Galerisi’nde sergilendi.

Hat ve tezhip konusunda herhangi bir eğitim almadan tamamen kendi çabasıyla çalışmalarına başlayan ve zaman içinde geliştirerek bu konuda uzmanlık kariyerini ilerleten Koraltan, 1999 yılında Topkapı Sarayı’nda Semih İrteş, Mamure Öz, Melek Antel ve Serap Bostancı tarafından verilen tezhip eğitimlerine katıldı.Daha sonra Hekimoğlu Ali Paşa Uygulamalı Türk-İslam Sanatları Kütüphanesi ve Cafer Paşa Medresesi’nde hocası Serap Bostancı ile tezhip çalışmalarına devam etti.

İlerleyen dönemde İSMEK bünyesinde verilen kurslarda eğitmenlik yaparak, bireysel faaliyetlerle başladığı sanat hayatına entelektüel bir kariyer kazandıran sanatçı, tezhip çalışmalarına halen kendi atölyesinde Serap Bostancı ile devam ediyor.
Kaynak: AA