ERÜ'de Kansız Kapak Değişimi Ve 24 Saatte Taburcu

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi kardiyoloji bölümünde ciddi kalp kapak daralması olan hastanın kalp kapağı anjiyografi yöntemi ile değiştirildi ve hasta 24 saat sonra taburcu edildi.

ERÜ'de Kansız Kapak Değişimi Ve 24 Saatte Taburcu
Nevşehir’den 84 yaşındaki Ali Şen, nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikâyetleriyle Erciyes Üniversitesi Kalp Hastanesi’ne geldi. Burada kardiyoloji anabilim dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Nihat Kalay ve Prof. Dr. İbrahim Özdoğru tarafından değerlendirilen hastaya, ciddi kapak darlığı teşhisi konuldu. Kalp kapağındaki darlık nedeniyle normalde ameliyata alınması gereken hastanın kalp kapağı, ameliyatsız yöntemle anjiyoda ERÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Nihat Kalay ve Prof. Dr. İbrahim Özdoğru tarafından, yaklaşık 1 saat süren bir işlemle değiştirildi ve hasta kısa sürede taburcu edildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Nihat Kalay; “Aort kapak daralması en ölümcül kalp hastalıklarından birisidir. Hastamızda da ciddi kapak daralması ve buna bağlı nefes darlığı, göğüs ağrısı ve bayılma gibi şikâyetler vardı. Hastaya kapağın değiştirilmesi için ameliyat kararı verildi, fakat hastanın ameliyat riskinin çok yüksek olmasından ameliyat yapılamadı. Bu nedenle hastaya anjiyografik kapak değiştirilme işlemi yapmaya karar verdik. Yaklaşık bir saat süren işlemde hastaya hiç narkoz vermeden kasıktan özel yöntemle girerek, hastanın kalp kapağını değiştirdik. Hasta işlemden 24 saat sonra taburcu edildi” dedi.

Aort kapak darlığının önemi konusunda bilgi veren Prof Dr. İbrahim Özdoğru ise; “Aort kapak daralması özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkar ve tedavi edilmezse ölümcül seyreden ciddi bir hastalıktır. Hastalarda nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı ve bayılma gibi şikâyetler oluşmaktadır. Hastalık muayene ve ekokardiyografi yöntemi ile tespit edilmektedir. Daha önceki yıllarda bu hastalığın tek tedavisi ameliyat ile kapağın değiştirilmesi şeklindeydi. Kardiyoloji alanındaki son gelişmelerle artık kapakta daralma anjiyografi yoluyla ameliyatsız olarak yapılmaktadır. Ülkemizde de bu işlem son yıllarda yapılmaya başlandı. Bizde Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji bölümünde kapak değişimi işlemini başarıyla gerçekleştirmekteyiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA