Modelin Adı Açıklaması Türk Modeli Başkanlık

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Şeref Malkoç, başkanlık sistemi denince akla hemen Amerika, Meksika ve Arjantin modellerinin gelmesini eleştirerek, “Başkanlık modelimizin adı Türkiye modeli, Türk modeli başkanlık olacak” dedi.

Modelin Adı Açıklaması Türk Modeli Başkanlık
Sultangazi Belediyesi ile İstanbul Erdemli Yöneticiler Akademisi (EYAD) tarafından ’Türkiye Gündemi ve Yeni Anayasa’ konulu söyleşi programı düzenlendi.

Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Şeref Malkoç, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Erdemli Yöneticiler Genel Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, EYAD İstanbul İl Başkanı Adil Dayıoğlu ve çok sayıda EYAD üyesi katıldı.



“TÜRKİYE MODELİ BAŞKANLIK SİSTEMİ”

Başkanlık sistemi denince akla hemen Amerika, Meksika ve Arjantin modellerinin gelmesini eleştiren Şeref Malkoç, “Amerika kıtası bulunalı ya da Amerika Devleti kurulalı ne kadar oldu da aklımıza o model gelsin. En fazla 200 yıllık devletlerdir bunlar. Ancak bizim bu coğrafyada kurduğumuz önemli devletlerden biri olan Osmanlı Devleti’nin sadece çözülmesi 300 yıl sürmüştür. Biz anayasayı yaparken, yerli ve milli olacak derken bu coğrafyadaki Selçuklu ve Osmanlı tecrübelerinden istifade edeceğiz. Anayasanın başlangıcını Allah nasip ederse Yunus Emre’nin de dediği gibi ‘Yaradılanı severiz Yaradan’dan ötürü’ insanı esas alarak yapacağız. Yine devletin işleyişinde, insanın hayatında çok önemli bir söz vardır Şeyh Edebali’ye ait: ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ işte anayasanın girişine bunu koyacağız. İnsan odaklı olacağız. Türkiye’nin ihtiyaç şartlarına göre de başkanlığın süresini belirleyeceğiz. Ama mutlaka yüksek yargıyı ve yargı organlarını milli iradeyle irtibatlı hale getireceğiz. Başkanlık modelimizin adı da Türkiye modeli, Türk modeli başkanlık olacak” dedi.



“TÜRKİYE’NİN YÜZDE 95’E YAKINI MEVCUT ANAYASANIN DEĞİŞMESİNİ İSTİYOR”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Şeref Malkoç, Türkiye’nin yüzde 95’inin yeni anayasa istediğini belirterek, “1982 Anayasası doğarken meşruiyet yönünden sakat doğmuş, hak ve özgürlükler yönünden de malul bir anayasa olmuştur. Şu anda Türkiye’de anayasa konusunda yapılan değişik kamuoyu çalışmaları, araştırmalar ve anketler var. Bu anketlerde halkın yüzde 95’e yakını mevcut anayasanın değişmesini istiyor. Bu muazzam bir başarıdır. Toplumun her kesiminin isteği ve arzusudur. İşte bizler de başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu konuyu arzu edenlerle bir an önce Türkiye’nin omuzlarında yük olan, ayağında ayak bağı olan, gözünde bağ olan Türkiye’nin daha gelişmesini, ilerlemesini engelleyen bu anayasadan kurtulmak istiyoruz. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz. Anayasa yenilensin, değişsin dediğimizde toplumun yüzde 95’i buna evet diyor. Problem nerede çıkıyor, çatallanma nerede başlıyor, yeni anayasada hangi hükümet sistemi olacak? Türkiye’de bazı insanlar kasıtlı ve bilerek işi kişiselleştirerek Sayın Cumhurbaşkanımızı hedefe koyuyorlar. Halbuki anayasa konusu, hükümet sistemi konusu, şahıslarla ilgili bir konu değildir. Türkiye’nin geleceği ile ilgili bir konudur. Genç yavrularımızın, çocuklarımızın geleceği ile ilgili bir konudur” şeklinde konuştu.



“BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE SİYASİ İSTİKRARSIZLIK ORTADAN KALKAR”

Başkanlık sisteminin temel özelliklerine de değinen Şeref Malkoç, “Başkanlık sisteminde halk sandığa gider, tıpkı 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi oyunu kullanır ve akşamına başkan belli olur. Parlamenter sistemde oyumuzu sandığa atıyoruz. Sandıktan bir sandık daha çıkıyor. Burada öyle değil. Oyunu sandığa attığında sandıktan başkan çıkar. Yani halk başkanını doğrudan seçer. Başkanlık siteminin en önemli özelliklerinden birisi de siyasi iktidardır. Gider sandığa oyunuzu atarsınız ilk turda başkan seçilemediyse hiç önemli değil. İkinci tur yapılır ve yüzde 50 oyu alan başkan olur. Türkiye’nin siyasi istikrar problemi olmaz. Bir diğer önemli özellik ise başkanlık sisteminde çift başlılık olmaz. Şu anda Cumhurbaşkanı ve Başbakan aynı siyasi gelenekten olduğu için sıkıntı yok. Fakat bu her zaman böyle devam etmeyebilir. Yarının ne olacağını Allah bilir. O yüzden sistemi düzeltmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

"EYAD’IN ÇALIŞMALARINI YÜREKTEN KUTLUYORUM"

Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ise, “Kurulda olan bugüne kadar hummalı çalışmalarıyla göz dolduran hakikaten bu ay vatandaşımız için ne üreteceğiz, hangi konuyu işleyeceğiz diye dert edinen sonuçları itibariyle fevkalade faydalı olan ve EYAD’ın bu çalışmalarını da yürekten kutluyorum. Dolayısıyla bu manada bugün şeref konuğumuz olan Şeref Malkoç’u ağırlıyoruz. Her zaman dinlerken hakikaten zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyoruz, bir üslup bu kadar akıcı olur. Kendilerini Sultangazi’de ağırlamaktan da son derece onur duyuyorum” diye konuştu.



"İNSANI HUZURA KAVUŞTURAN BİR ANAYASA OLMALI"

Erdemli Yöneticiler Genel Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, yeni bir anayasaya ihtiyaç oluğunu belirterek, “Biz bu yeni anayasadan ne bekliyoruz, bizim derdimiz ne, bunu konuşacağız. Bizim beklentimiz, bizim derdimiz, adaleti tesis eden yeni anayasanın kalıcı hale getiren, insanı merkeze alan ve insanı huzura kavuşturan bir anayasa olmalı diyoruz. Yeryüzü insanlığının sorunlarını bu kandan, gözyaşından ve zulümden kurtarmanın yolu yeniden medeniyetimizi insan odaklı, adalet merkezli bir medeniyeti, kendi medeniyetimizi inşa etmek durumundayız. Aksi takdirde kendimizi bu sıkıntılardan, özellikle İslam coğrafyasını bu sıkıntılardan kurtarma şansımız yoktur" dedi.

Kaynak: İHA