Libya'daki Ulusal Mutabak Hükümeti

UMH Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Kuni: 'Karşı karşıya kaldığımız sorunların başında ülkede güvenliğin yeniden tesisi, çatışan taraflar arasında güvenin oluşturulması, yaşamın normale dönmesinin yanı sıra siyasi düzlemde ise Libya Siyasi Anlaşması'nda yer alan tüm tarafların siyasi haklarının sağlanması yer alıyor'.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Musa el-Kuni, yeni hükümetin karşı karşıya kaldığı sorunların başında, ülkede güvenliğin sağlanması, yaşamın normale dönmesi ve Suheyrat kentinde imzalanan anlaşmadaki tüm tarafların haklarının güvence altına alınmasının geldiğini söyledi.

Siyasi rekabetin yanı sıra silahlı çatışmaların devam ettiği Libya'da, istikrarın temini çerçevesinde, Aralık 2015'te kurulan ve geçen cuma başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığı açıklanan UMH'nin önündeki problemleri AA muhabirine değerlendiren Kuni, 'Karşı karşıya kaldığımız sorunların başında ülkede güvenliğin yeniden tesisi, çatışan taraflar arasında güvenin temin edilmesi, yaşamın normale dönmesi geliyor. Bunun da bankaların likidite karşılaması, Libya dinarının döviz karşısında değer kazanmasıyla sağlanacak. Siyasi düzlemde karşılaşılan en büyük sorun ise Suheyrat kentinde imzalanan Libya Siyasi Anlaşması'nda yer alan tüm tarafların siyasi haklarının sağlanması.' dedi.

Trablus ve Tobruk'taki hükümetlerin yanı sıra yeni kurulan hükümeti tanıyan taraflara nasıl muamele edileceğinin Libya Siyasi Anlaşması'nda, yer aldığını söyleyen Kuni, 'Trablus'taki hükümete ait merkezleri teslim aldık, çalışmalara başladık. Aynı şekilde Tobruk'taki hükümetin de dizginlerinin ele alınması gerekiyor.' diye konuştu.

- Tobruk meclisinin güven oyu süreci

Kuni, Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Abdullah es-Sini'nin mutabakat hükümeti için parlamentonun onayını beklediğine ilişkin açıklamasını hatırlatarak, önümüzdeki pazartesi parlamentonun hükümet için güven oylamasına gitmesini beklediğini kaydetti.

Kuni, Tobruk Meclisinin daha önce yaşandığı gibi hükümete güven oyu vermemesi durumunda ise ulusal diyalog komitesinin referans noktası olduğunu vurgulayarak, 'Milli Genel Kongre, Temsilciler Meclisi ve bağımsız üyelerini çatısı altında toplayan diyalog komitesi, böylesi bir durumda mutabakat hükümetinin uygulamaya geçmesi için referanstır.' şeklinde konuştu.

- Bingazi'deki çatışmalar

Libya'nın doğusundaki çatışmalara da değinen Kuni, 'Bingazi'deki çatışmalar bölgedeki hayat şartlarını ciddi şekilde zorlaştırdı. Çatışmalarda çok sayıda vatandaşın başka bölgelere göç etmesinin yanı sıra kentteki binalarda ciddi hasarlar meydana geldi. UMH Başkanlık Konseyi, bölgedeki aşiretler ve siyasi taraflar arasında anlaşma sağlanması için gösterdiği çabaların yanı sıra çatışmaların yol açtığı zararları tazmin etmek için büyük meblağlar harcadı.' dedi.

Kuni ayrıca, Tobruk Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği emekli General Halife Hafter'e bağlı 'Onur Operasyonu' koalisyonuna ilişkin, şu ifadelere yer verdi:

'Libya Siyasi Anlaşması'nda onur operasyonu ya da Libya şafağı (fecr-i Libya) diye bir ifade yer almıyor. Anlaşmada ordumuz, savunma bakanlığımız ve güvenlik organlarımız var. Söz konusu güvenlik organları, savunma bakanlığının ilk çalışmaları kapsamında hayata geçirilecek.'

Hafter ile ilgili olarak da hükümetin kişilerle değil, askeri kurumlarla ilgilendiğini, anlaşma metninde isimlerin yer almadığının altını çizdi.

- DAEŞ'le mücadele

Başkanlık Konseyi'nin terör örgütü DAEŞ ile mücadelede askeri kurumların rol almasını beklediğini söyleyerek, sözlerine şunları ekledi:

'Yeni hükümet henüz bu alandaki çalışmalarına başlamadı. Konsey olarak bazı silahlı gruplar ve DAEŞ'e karşı mücadeleye hazır olduğunu ifade eden aşiretlerle görüşmeler yaptık. Söz konusu terör örgütüyle mücadele askeri kurumlar tarafından yönetilecek. Bu bir gerilla ve istihbarat savaşı olacak. Böylesi bir mücadelede geniş zaman, güçlü bir hazırlık, farklı bölgelerdeki aşiretler ile koordinasyon çalışmaları gerekiyor.'

Libya'da Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Ulusal Mutabakat Hükümeti için 4 Nisan'da sekizincisi yapılan güvenoyu görüşmelerinden de sonuç çıkmamıştı. Sirac, geçen cuma ise hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını bildirmişti.
Kaynak: AA