Manisa Barosu'ndan Avukatlara Seminer

Manisa Barosu 5 Nisan Avukatlar Günü etkinlikleri kapsamında stajyer ve mesleğe başlamış olan avukatlara yönelik ’Ceza Davaları Işığında Avukatlık Disiplin Hukuku Ceza Muhakemesinde Uzlaşma’ konulu seminer düzenledi.

Manisa Barosu'ndan Avukatlara Seminer
Manisa Adliyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ’Ceza Davaları Işığında Avukatlık Disiplin Hukuku Ceza Muhakemesinde Uzlaşma’ konulu seminere konuşmacı olarak İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özen İnci, Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Başkanı Avukat Haşim Mısır katıldı.

Semineri ayrıca Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan da takip etti. Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, geçtiğimiz günlerde Soma davasının tutuklu sanıklarından İşletme Müdürü Akın Çelik’in avukatı Yusuf Koçyiğit’in aracının kundaklanmasını kınadı. Aracın kundaklanmasının Soma davasıyla bağlantılı olması ve bir örgütün üstlenmesini şiddetle kınadıklarını belirten Arslan, "Bir örgütün bir araç yakma olayını üstlenmesi ve bunun sebebinin Soma davası olarak göstermesi gerçekten bizleri çok derinden üzdü ve yaraladı. Bu tür davranışları lanetliyoruz. Şiddetle karşı çıkıyoruz. Tabi ki her olayda mağdurun da avukatı olacak sanığın da avukatı olacaktır. Avukatlar, meslektaşlarımız, yaptıkları görev dolayısıyla hiç bir şekilde dışardan cezalandırma yoluna gidilemez. Bu şekilde şiddet uygulanamaz. Canına malına tehdit edilemez. Bu anlamda yapılan saldırıyı kınıyoruz" dedi.

"UZLAŞMA KÜLTÜRÜ ÇOK GELİŞMEDİ"

Seminerin konusu olan ’Ceza Davaları Işığında Avukatlık Disiplin Hukuku Ceza Muhakemesinde Uzlaşma’yla ilgili değerlendirmelerde bulunan Arslan, "Uzlaşma çok önemli bir konu. Bu düzenleme yapılırken de bir çok beklentilerle yapıldı. Fakt bizim gözlemimiz aktarılan bu konuya yeteri kadar mesafe alınamadığı. Ne yazık ki bizde uzlaşma kültürü çok gelişmediği için bu konularda başarılı olmak mümkün olmuyor. Son zamanlarda uzlaşmadan daha fazla konuşulan arabuluculuk. Hukuki davalarda arabuluculuk, ceza davalarında uzlaşma. İkisi birbirinden çok farklı şeyler. Arabuluculuktaki hedef farklı, uzlaşmadaki hedef farklı. Ancak ne yazık ki ikisinde de istenilen başarıyı yakalayamıyoruz. Toplumumuz uzlaşmaya açık değil ya da biz iyi anlatamıyoruz. Sadece insanımızı suçlamak doğru değil. Biz hukukçular olarak adalet sistemi, yargı sistemi görevini tam olarak yerine getiremiyor. Biz sorunları azaltmak, daha ilk etapta çözmek zorundayız. Çözülmesi için o yolda gayretli bir çalışma ortaya koymak zorundayız. Uzlaşmayla ilgili çalışmamızın önümüzdeki günlerde yapacağımız alacağımız görevlerde katkı sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Arslan’ın konuşmasının ardından İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özen İnci, Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Başkanı Avukat Haşim Mısır tarafından avukatlara ve stajyer avukatlara ’Ceza Davaları Işığında Avukatlık Disiplin Hukuku Ceza Muhakemesinde Uzlaşma’ konusu anlatıldı.
Kaynak: İHA