Kûtül Amare Zaferi 100'Üncü Yılında Unutulmuyor

Eskişehir Kent, Kültür, Eğitim, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ESKENT), 1916 yılında Irak’ta Türk ordusunun İngilizlere karşı kazandığı zaferi unutturmamak için çabalıyor.

Kûtül Amare Zaferi 100'Üncü Yılında Unutulmuyor
ESKENT Başkanı Gürol Yer, yaptığı basın toplantısında bu yıl 100’üncü yılı olan Kûtül Amare Zaferi’nin kutlama programını açıkladı.

Başkan Gürol Yer, 29 Nisan 1916 tarihinde Irak cephesinde Türk ordularının İngilizlere yaşattığı büyük bozgun ve teslimiyet neticesi kazanılan büyük zaferin pek bilinmediğini ve duyulmadığını söyledi.

1952 yılına kadar bayram kutlamaları yapılan bugünün Türkiye’nin NATO’ya katılması ile İngilizlerin talebi üzerinde kutlamaların yapılmadığını ve zamanla unutulduğunu ifade eden Yer, “Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı bu muhteşem zaferin anılması için 2016 etkinlik takvimine almıştır. Bizler ESKENT olarak her yıl olduğu gibi 2016 yılı programımızda atalarımıza vefamızın gereği, milletimize mensubiyetin verdiği duygu ile geniş bir program hazırladık. Unutulan bu büyük Türk zaferini layığı ile yine kutlayacağız. Eskişehir olarak konuya hassasiyetimizin bir sebebi de son İstiklal Savaşı gazilerimizden olan Gazi Yakup Satar büyüğümüzü Kûtül Amare cephesinde bulunmuş ve savaşmıştır. Tüm Eskişehirli hemşehrilerimizi bu güzel günlerde yanımızda olmaya ve tarihi yad etmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Etkinlikler, 22 Nisan Cuma günü Büyükşehir Belediyesi Kırmızı Salon’da Araştırmacı Necmettin Özcelik’in konferansı ile başlayacak, 24 Nisan günü saat 12:00’de İl Sağlık Müdürlüğü önünden Mehter Yürüyüşü ile devam edecek.
Kaynak: İHA