İş Adamından Üniversiteye '1 Milyon Yıllık Fosil' Bağışı

Denizcilik şirketi sahibi Mustafa Can'ın bir müzayededen satın aldığı ve 1 milyon yıllık 'Tridacna Maxima Röding' fosili, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine bağışlandı.

Denizcilik şirketi sahibi Mustafa Can'ın bir müzayededen satın aldığı ve 1 milyon yıllık olduğu bildirilen 'Tridacna Maxima Röding' fosili, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine (ÇOMÜ) bağışlandı.

Fosil, iş adamı Can'a ait şirketin genel müdürü Serdar Beyhan tarafından ÇOMÜ Yer Bilimleri ve Doğa Müzesinde yetkililere teslim edildi.

Beyhan'a üniversite adına plaket veren Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, müze envanterine muhteşem bir eserin dahil edildiğini söyledi.

Can'ın, fosili bağışlayarak büyük bir özveride bulunduğunu belirten Acar, 'Bilime ve topluma katkı sağlamaktan büyük keyif alan, toplumun faydası için çalışan bir kişilik olduğunu bu bağışından anlayabiliyoruz. Bu müzeyi de daha nezih bir ortama taşımak için çalışıyoruz. Bir yıl içinde bunu başarmış olacağız.' dedi.

Müzenin sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ayten Çalık, fosilin Pasifik Okyanusu'nda yaşamış bir tür olduğunu ifade etti.

ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevinç Kapan da fosilin 1 milyon yaşında olduğunu aktardı.

'Tridacna Maxima Röding' in halen Hint ve Pasifik okyanuslarında varlığını sürdürdüğünü dile getiren Kapan, şöyle dedi:

'İstiridye ailesi üyelerinden olup, kapaklarını açıp kapayarak yaşamını sürdüren, bu sayede sudan aldığı besinlerle kendini besleyerek canlılığı devam eden bir türdür. Günümüzde küçük boyutlarda bulunuyor. O dönemin koşulları, suyun sıcaklığı, kimyası ve besin miktarı, onların yaşaması, büyümesi ve kabuk oluşturması için çok mükemmel olduğundan bu büyüklüğe erişebilmiştir. Ne yazık ki günümüzde kalsiyum karbonat ve temiz suların tüm yerkürede azalmaya başlaması nedeniyle kendilerini küçülterek yaşamaya çalışıyorlar.'
Kaynak: AA