Irak Meclis Başkanı Cuburi'nin Görevinden Alınması

Irak Meclis Başkanı Cuburi: 'Reformların gerçekleşmesi için birlikte hareket ettik ve bu ulusal hareketin dış güçlerin projeleriyle çalınmasına izin vermeyeceğiz'.

Irak'ta hukuki meşruluğu tartışmalı oturumla görevden alındığı iddia edilen Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, 'Reformların gerçekleşmesi için birlikte hareket ettik ve bu ulusal hareketin dış güçlerin projeleriyle çalınmasına izin vermeyeceğiz.' dedi.

Irak halkına hitaben yayımladığı mesajda Cuburi, 'Milletvekili dostlarımın görüşlerine büyük saygı duyuyorum. Bunun üzerine meclis oturumlarını resmi olarak erteme kararı aldım.' ifadelerini kullandı.

Cuburi, mesajında şunları kaydetti:

'Reformların gerçekleşmesi için birlikte hareket ettik ve bu ulusal hareketin dış güçlerin projeleriyle çalınmasına izin vermeyeceğiz. Tüm siyasi gruplar ve siyasi hayatın geleceğine önem verenlere sorunlara çözüm bulunması için diyalog çağrısı yapıyorum. Ancak, o zaman iki meclis veya iki taraftan değil birleşik Irak meclisinden söz edebiliriz.'

Öte yandan Cuburi'nin ofisinden yapılan açıklamada, 'istifasını sunduğu' yönündeki iddiaların asılsız olduğu belirtildi.

- 'Ulusal ortaklık, anayasal ve siyasal mevkilere karşı gelmemeyi gerektirir'

Cuburi'nin görevden alınması iddiasına ilişkin Irak meclisindeki Kürt grupların yayımladığı ortak mesajda da 'Irak'taki ulusal ortaklık anayasal ve siyasal mevkilere karşı gelmemeyi gerektirir. Kürdistan halkını temsil eden siyasi gruplara başvurmadan herhangi bir mevkiyi değiştirme girişimi anayasanın ruhu, siyasi süreç, dayanışma ve gerçek ortaklık anlayışına aykırıdır. Bu girişimleri reddediyoruz ve asla kabul etmeyiz.' ifadelerine yer verildi.

- Şii Bedir Grubu, meclisin bölünmesine karşı

Meclisteki Şii Ulusal Koalisyonu içerisinde yer alan ve 22 milletvekiline sahip Bedir Grubu adına basın açıklaması yapan Settar Ganim ise ülkedeki meclisin bölünmesine karşı olduklarını ve tek bir meclisten yana olduklarını belirtti.

Ganim, 'Birincil hedefimiz DAEŞ ile savaşı bitirmektir. Irak bugün söz ve saf birliğine ihtiyaç duyuyor. Güçlü ve istikrarlı bir Irak'ı muhafaza etmemiz gerekir. Irak halkını temsil eden tek bir meclise sahip çıkmamız lazım. Bu meclisin çalışmalarını engellemek reformları engellemek demektir.' diye konuştu.

- Eylemci milletvekillerinin, oturumu ertelendi

Öte yandan, eylemci milletvekillerinin Sözcüsü Heytem Cuburi de mecliste yaptığı basın toplantısında, oturumu eyleme katılmayan bazı milletvekillerinin isteği üzerine pazartesi gününe ertelediklerini söyledi.

Cuburi, düzenlemeyi planladıkları oturumda 186 milletvekilinin hazır bulunduğunu belirtti. Pazartesi günü düzenleyecekleri oturumda yeni başkan ve iki yardımcısını seçeceklerini dile getiren Cuburi, 'Eylemci milletvekillerinden bir grup bugün ya da yarın Necef'e giderek taklit mercii (Ali Sistani) ile bir araya gelecek. Meclis içerisindeki eylemimize de devam edeceğiz.' ifadelerini kullandı.

Eylemci milletvekilleri, mecliste bugün oturum düzenleyerek, yeni başkan ve iki yardımcısını seçeceklerini aktarmıştı.

Irak'ta hukuki meşruluğu tartışmalı bir oturumla 171 milletvekilinin yaptığı oylama sonucu Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ve iki yardımcısı Humam Hammudi ile Aram Şeyh Muhammed'in görevden alındığı, geçici bir süreliğine en yaşlı üye sıfatıyla Vataniyye Koalisyonu'ndan milletvekili Adnan el-Cenabi'nin başkanlığa getirildiği iddia edilmişti.

Kaynak: AA