Dünya Belediye Başkanları Gaziantep'te Toplanıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın (UCLG-MEWA) 5. Kongresi 19 Nisan 2016 Salı günü Gaziantep’te yapılacağı bildirildi.

Dünya Belediye Başkanları Gaziantep'te Toplanıyor
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yaptığı açıklamada UCLG-MEWA Sosyal İçerme Komitesinin birinci toplantısı ve Göç, Kültür ve Gastronomi Zirvesinin de düzenleneceğini söyledi.

Her 3 yılda bir gerçekleştirilen UCLG-MEWA Kongresinin MEWA bölgesindeki yerel yönetimlerin kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmadaki rollerinin önemi üzerine farkındalığı arttırmada önemli bir fırsat olduğuna dikkati çeken Şahin, "Bu çerçevede, 19 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirilecek olan UCLG-MEWA Kongresi sonrasında toplanacak olan UCLG-MEWA Sosyal İçerme Komitesi ve UCLG-MEWA Cinsiyet Eşitliği Komitesi ilk toplantılarını gerçekleştirecek ve üyelerimiz arasından komite başkan ve eş-başkanları seçilecektir. Aynı zamanda, UCLG-MEWA’nın sosyal içerme ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında 2017 yılına kadar takip edeceği gündemi ve faaliyet programı belirlenecek ve UCLG-MEWA bölgesindeki yerel yönetimlerin en iyi uygulamaları da bu toplantılar çerçevesinde görüşülecektir" dedi.

Etkinliğin ikinci gününde ise UCLG-MEWA Göç, Kültür ve Gastronomi Zirvesinin gerçekleştirileceğini bildiren Şahin, MEWA bölgesinin zenginliklerine ve zorluklarına odaklanacak olan bu zirvenin dört oturumdan oluştuğunu aktardı. İlk iki oturumun göç başlığı altında Suriyeli göçmen akını ile mücadele eden belediyeler için çok aktörlü işbirliği ve finansman fırsatlarına odaklanacağını ve Suriyeli göçmen krizini, göç yönetimi açısından ele alacağını dile getiren Şahin, öğleden sonra ise MEWA bölgesindeki şehirlerde kültür ve gastronomi konularının ele alınacağını kaydetti.

Gaziantep göçün etkilerini gösteren en iyi örnek olduğunu vurgulayan Şahin, “Bin yıllık kültürü ile tanınan İpek Yolu üzerindeki bu kadim şehir, yıllar boyunca zengin kültürel alışverişe tanık olmuş ve dünyaca tanınan bir gastronomik kültürün taşıyıcısı olmuştur. Bugün, şehrin bu zenginliği UNESCO’nun dikkatini çekmiş ve şehir gastronomi dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilmiştir. Habitat III’e doğru çalışmalarımıza yön verecek olan bu etkinlik ile birlikte Gaziantep dünya şehirleri arasında daha da önem kazanacak" diye konuştu.

Kongreye 14 ülkeden yaklaşık 50 belediye başkanı ile 160 yabancı temsilcinin katılması bekleniyor.
Kaynak: İHA