'Cumartesi Anneleri' 577. Kez Buluştu

Kayıp yakınlarının oluşturduğu 'Cumartesi Anneleri'nin, 27 Mayıs 1995'ten bu yana her cumartesi yaptığı oturma eyleminin 577. hafta etkinliği İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirildi.

Galatasaray Meydanı'nda toplanan ve ellerinde gözaltında kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını taşıyan grup, oturma eylemi yaptı.

Yere serilen siyah örtünün üstüne yakınlarının fotoğraflarını koyup, karanfil bırakan 'Cumartesi Anneleri' bu hafta, gözaltında kaybedilişinin 35. yılında 'Nurettin Yedigöl için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz' demek için bir araya geldi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu adına açıklamayı okuyan Cihan Kaplan, Nurettin Yedigöl'ün 26 yaşındayken gençlik hareketinin içinde yer alan bir sosyalist olduğunu ve hakkında yakalama kararı bulunduğu için 10 Nisan 1981 tarihinde İstanbul İdealtepe'de bir eve yapılan baskınla gözaltına alındığını söyledi.

Kaplan, Yedigöl'ün en son 17 Nisan 1981'de Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü şubesinde sorgulanan diğer arkadaşları tarafından görüldüğünü, o tarihten sonra bir daha kimsenin görmediğini belirtti.

Baba İsmail Yedigöl ve avukatının tüm mercilere başvurduğunu ancak, Nurettin Yedigöl'ün gözaltına alınmadığı yanıtı aldıklarını anlatan Kaplan, şunları kaydetti:

'Suç duyuruları sonucunda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından farklı tarihlerde üç ayrı soruşturma yürütüldü ve soruşturmaların hepsinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Anayasa Mahkemesi de 10 Aralık 2015'te oy birliğiyle başvurunun zaman bakımından kabul edilemez olduğuna karar vererek, iç hukuk yollarını tamamen bitirdi. Karar evrensel hukuka ve teamüllere aykırı. Uluslararası hukuk gözaltında kaybetme fiilini, kaybolan kişinin akıbeti ve yeri gizli tutulduğu sürece süreklilik taşıyan bir suç olarak tanımlar.'

Gruptakiler, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'yi anarak olaysız dağıldı.

Kaynak: AA