Atadan Kalma 'Ayak Yağı' Geleneğini Sürdürüyorlar

Muğla'nın Yatağan ilçesinde, zeytinyağı fabrikalarının kurulmasıyla terk edilen atadan kalma 'ayak yağı' yöntemiyle zeytinyağı sıkım tekniğine sahip çıkılıyor.

Yatağan ilçesine bağlı Turgutlar Mahallesi'nde yaşayanlar, verimi ve kalitesinin fabrikalarda üretilen yağlardan daha iyi olduğu düşüncesiyle topladıkları zeytinleri ayaklarıyla ezip yağını çıkartıyor.

Mahallede çarkı at veya büyükbaş hayvanla döndürülen eskilerden kalma değirmende ezilen zeytinler, daha sonra keseye konularak ayakla eziliyor. Yöre halkının 'ayak yağı' adını verdiği bu yöntemle elde edilen zeytinyağının verimi ve kalitesinin, fabrikalarda üretilenlerden daha iyi olduğuna inanılıyor.

Turgutlar Mahallesi Muhtarı Şerafettin Karagöz, gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Ayak yağı' adı verilen yağı özellikle sabah kahvaltısında ve salatalarda kullandıklarını söyledi.

Unutulmaya yüz tutan yöntemi, sadece bölgede yaşı ilerlemiş kişilerin uyguladığını anlatan Karagöz, bu yöntemle günde en fazla 175 kilogram zeytin sıkılabildiğini, bu zeytinlerden de ortalama 35 litre yağ elde edildiğini kaydetti.

Mahalle sakinlerinin tamamının zeytincilik ile uğraştığına değinen Karagöz, 'ayak yağı' yöntemini gelecek nesillere aktarabilmek için uğraş verdiklerini dile getirdi.

- Tanıtımı için çalışma yapılacak

Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz, ayak yağı geleneğini sürdüren Turgutlar halkının destekçisi olacaklarını bildirdi.

Ayak yağının önemli bir marka olabileceğini savunan Oğuz, 'Burayı koruma kurulunda tescilletip düzenli şekilde ayak yağı yapılmasını istiyoruz. Bu geleneği yaşatmamız gerekiyor. Bodrum ve Marmaris'ten insanları buraya taşımamız gerekiyor. Buranın sadece ayak yağı değil, balı ve çam fıstığı da var. Bunları da piyasaya sürmemiz gerekiyor.' dedi.
Kaynak: AA