İit Zirvesi'nde İran'a Suçlama

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İstanbul’da iki gün süren 13’üncü zirvesini tamamladı. Zirvede dönem başkanlığını Mısır’dan devralan Türkiye, 2019 yılına kadar İİT Başkanı sıfatıyla uluslararası camiadaki gücünü daha da artırırken, zirvenin ardından imzalanan sonuç bildirisinde, İran’ın bölge ülkelerinin iç işlerine karışması, Ermenistan’ın da Azerbaycan’a yönelik saldırgan tutumu kınandı.

Sözkonusu zirvenin ardından imzalanan sonuç bildirisinde, İran dört maddede hedef alınarak, suçlanıyor. Bildirgede, Yemen, Bahreyn, Somali ve Suriye’nin içişlerine karışmakla suçlanan İran, buralarda terörist faaliyetleri desteklemekle de itham ediliyor. Tahran rejiminin, mezhep eksenli politikalarla bölge ülkelerinin iç işlerine müdahale etmesinden rahatsızlık duyulduğu ifade edilen İstanbul Bildirgesinde yer alan maddelerin öne çıkan başlıklarında, Suriye’nin birliği, bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunmasının gerektiğine vurgu yapılırken, Erivan yönetimin Azerbaycan’a saldırgan tutumu güçlü bir şekilde kınandı.

ZİRVENİN SONUÇ BİLDİRGESİNDE ÖZETLE ŞU MADDELERE YER VERİLDİ:

"- İran’ın bölge ülkelerinin iç işlerine müdahale etmesinden rahatsızlık duyulduğu ifade edildi.

- İran’ın Suudi Arabistan’da terör suçlarının faillerinin idamına dair mahkeme kararı hakkındaki kışkırtıcı açıklamaları reddedildi.

- İslam ülkeleri ve İran arasında işbirliği ilişkilerinin gerekliliğine dikkat çekildi.

- Suriye’nin birliği, bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunmasının gerektiğine dikkat çekildi.

- Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırgan tutumu kınandı.

- Ermeni silahlı güçlerin Yukarı Karabağ’dan tümüyle ve koşulsuz geri çekilmesi çağrısında bulunuldu.

- Hizbullah’ın Suriye, Kuveyt, Bahreyn ve Yemen’deki "terörist" faaliyetleri ve İİT ülkelerindeki terörist hareketleri desteklemesi kınandı".
Kaynak: İHA