Türkiye-Suudi Arabistan İlişkiler

TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Şanverdi: “TürkiyeSuudi Arabistan ilişkileri tarihteki en iyi dönemlerinden birini yaşıyor”.

TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi ve AK Parti Hatay Milletvekili Fevzi Şanverdi, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin tarihteki iyi dönemlerinden birini yaşadığını belirtti.

İngiltere’nin başkenti Londra merkezli Eş-Şarku’l-Evsat (Ortadoğu) gazetesine demeç veren Şanverdi, “Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri tarihteki en iyi dönemlerinden birini yaşıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in 23 Ocak 2015’te göreve gelmesinin ardından önemli ölçüde “olumlu yola” girdiğini aktaran Şanverdi, iki ülke arasındaki ilişkilerinin sadece “karşılıklı ikili ilişkilerden” ibaret olmadığını ifade ederek, ilişkilerinin “bölgesel meselelere çözüm bulmak için ortaklaşa hareket etmek seviyesine” ulaştığını aktardı.

Başta Suriye ve Yemen’deki krizlerde olmak üzere bölgedeki sorunlara yönelik iki ülke arasındaki “yakın tutuma” dikkati çeken Şanverdi, söz konusu tutumunun bölgedeki krizlere çözüm bulma, teröre karşı mücadele ve Müslüman ülkeler arasındaki yakınlaşmayı güçledirme konularına da katkı sağlayacağını ifade etti.

Türkiye'nin uzun yıllar teröre karşı mücadele sürdürdüğünü hatırlatan Şanverdi, El-Kaide ve DAEŞ gibi terör örgütlerinin uluslararası çapta destek aldığını dolaysıyla teröre karşı mücadelenin tek bir ülke tarafından yapılamayacağını kaydetti.

Şanverdi, batının teröre karşı yürüttüğü mücadelenin “çıkarları” çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti.

Suriye krizinde Türkiye’nin ilkeli davranarak Suriye halkının yanında yer aldığına dikkati çeken Şanverdi, Türkiye'nin sorunun kaynağı olan Esed rejiminin gitmesi gerektiğini savunduğunu aktardı.

Şanverdi, Türkiye’nin Suriye’de “güvenli bölge” ve “uçuşa yasak bölgesi” oluşturulmasına yönelik önerilerde bulunduğunu ancak bunun kabul görmediğini hatırlatarak şunları kaydetti:

“Türkiye’nin Suriye hakkındaki önerisi kabul görseydi bugün bunca kayıptan bahseder miydik? Sığınmacılar konusu küresel soruna dönüşmüş olur muydu? Dünya, sahile vuran cesetleri izleyecek miydi? Öneriye karşı çıkan birçok devletin itirafıyla Türkiye dinlenseydi Suriye’deki suçsuz insanların sıkıntıları bu duruma ulaşmazdı.”

Kaynak: AA